Cukormázas színes kuglóf

Cukormázas színes kuglóf

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg margarin vagy vaj
  • 1 teáskanál olaj
  • csipet só
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaó
  • 0,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál cékla lé
  • *

a mázhoz:

  • 20 porcukor
  • fél citrom leve

Elkészítés:

A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy tálba szitáljuk a lisztet, beöntjük a élesztős tejet, hozzáadjuk a tojássárgáját, a csipet sót, elkezdjük összeállítani a tésztát, s közben apránként beledolgozzuk az olvasztott vajat és az olajat is. Addig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál oldaláról és a kezünkről. (A dagasztást úgy végezzük, hogy a tésztát mindig felfelé húzzuk, hogy minél több levegőt vigyünk a tésztába.)

Ha kész a dagasztás a tésztát három felé vesszük és gombócokat formázunk belőlük. Az egyik marad az eredeti sárga, a másodikba beledolgozzuk a tejjel és cukorral elkevert kakaót, a harmadik tésztába pedig a cékla levet. A kész tésztagombócokat letakarjuk és 30 percig kelesztjük.

Ha megkeltek a tészták, hosszú rudat formázunk belőlük és ellentétes irányban óvatosan megcsavarjuk. Egymásmellé tesszük a rudakat és összefonjuk.

A cukormázhoz 20 dkg porcukorral folyósra keverjük a citrom levét.

A kuglóf formát vajjal vagy olajjal alaposan kikenjük, nehogy beleragadjon majd a kalács. A megfont színes kalácsot a kuglófformába tesszük, letakarjuk és újabb 30 percig kelesztjük. Ha megkelt 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 35 percre (tűpróba!)

Ha megsült, a formában hagyva rácson langyosra hűtjük, majd kiborítjuk és a tetejére öntjük a citromos cukorszirupot. Hagyjuk lefolyni, ez lesz a dísze.

Az ünnepi asztal dísze lehet ez a gyönyörű kuglóf. Akár a húsvéti sonka mellé is kínálhatjuk.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk