Cukormázas amerikai fánk

Cukormázas amerikai fánk

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 500 g liszt
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 120 g vaj vagy margarin
  • 2 marék cukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 2, 5 dl tej
  • *

a bevonathoz:

  • 30 dkg porcukor
  • 2 teáskanál piros ételfesték vagy málna aroma
  • 0,5 dl hideg víz (ha nem elég, akkor annyi vizet adunk hozzá, hogy folyékony massza legyen)
  • színes tortadara

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd beleszórjuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. Dagasztó tálba szitáltjuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, beleütjük a két tojást. Hozzáöntjük az élesztős tejet és a langyosra melegített vajat meg a vaníliás cukrot. Ha összeáll a tészta, akkor ellenőrizzük, milyen az állaga, ha megfelel, akkor kivesszük a dagasztó tálból, és lisztezett deszkán átgyúrjuk.

Egy tálba tesszük, a tetejét meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk és kb. egy órát kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk és egy 8 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Ezután a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a korongok közepét. Konyharuhával letakarjuk, 15 percig újra kelesztjük.

Ha az olaj kellő hőmérsékletűre felmelegedett, akkor kisütjük benne a fánkokat ,és kiszúrt közepét is, majd papírtörlőre szedjük. (A sütésnél arra vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor hirtelen sül a fánk, és a közepe nyers marad.)

Egy mély edénybe szitáljuk a porcukrot, beleöntjük az ételfestéket vagy a málna aromát és a vizet habverővel addig verjük, amíg sűrű szirupszerű masszát kapunk. A színes cukormázba egyenként belemártjuk a fánkokat, megszórhatjuk bármilyen dekor cukorral, de anélkül is szép és mutatós.

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk