Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk a cukorral, majd beleszórjuk az élesztőt és hagyjuk, hogy felfusson. Dagasztó tálba szitáltjuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, beleütjük a két tojást. Hozzáöntjük az élesztős tejet és a langyosra melegített vajat meg a vaníliás cukrot. Ha összeáll a tészta, akkor ellenőrizzük, milyen az állaga, ha megfelel, akkor kivesszük a dagasztó tálból, és lisztezett deszkán átgyúrjuk.
Egy tálba tesszük, a tetejét meghintjük liszttel, konyharuhával letakarjuk és kb. egy órát kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk és egy 8 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Ezután a legkisebb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk a korongok közepét. Konyharuhával letakarjuk, 15 percig újra kelesztjük.
Ha az olaj kellő hőmérsékletűre felmelegedett, akkor kisütjük benne a fánkokat ,és kiszúrt közepét is, majd papírtörlőre szedjük. (A sütésnél arra vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor hirtelen sül a fánk, és a közepe nyers marad.)
Egy mély edénybe szitáljuk a porcukrot, beleöntjük az ételfestéket vagy a málna aromát és a vizet habverővel addig verjük, amíg sűrű szirupszerű masszát kapunk. A színes cukormázba egyenként belemártjuk a fánkokat, megszórhatjuk bármilyen dekor cukorral, de anélkül is szép és mutatós.
Megjegyzés:
A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!
Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon.
Ez is érdekelheti