Cukkiniszuflé

Cukkiniszuflé

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 17 dkg cukkini
  • 0,5 dl tej
  • 1,5 dkg vaj
  • 1,5 dkg liszt
  • 4 dkg sajt (pl. eidami, parmezán)
  • 1 db újhagyma
  • 2 db tojás
  • őrölt fehér bors

A formák kenéséhez:

  • vaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A cukkinit felkockázzuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, majd a tejjel együtt összeturmixoljuk.

A vajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és állandó keverés mellett, addig pirítjuk, hogy világos színű maradjon. (Vigyázzunk, nehogy megbarnuljon!) Ekkor a tűzről levesszük, majd hozzáadjuk a cukkini pürét, és simára keverjük.

Ezután visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk az apróra felvágott újhagymát, majd állandó keverés mellett tovább rotyogtatjuk még kb. három percig.

A tűzről levesszük, hozzákeverjük a reszelt sajtot, és ízlés szerint fűszerezzük. Ezután egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját, majd apránként, óvatosan a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A formákat vajjal kikenjük, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Ezután egyenlően elosztva a formákba kanalazzuk a masszát, majd körbetöröljük a formák belső peremét (így a tészta nem ragad a forma falához, és szépen felemelkedik).

150 fokra előmelegített sütőbe téve 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütjük.

A sütőből kivéve azonnal tálaljuk. (Ha a kikapcsolt sütőben hagyjuk, 15 percig szépen megtartja a formáját, csak utána esik egy kicsit össze.)

A sós szuflét tálalhatjuk előételként, vagy nagy melegben édesség helyett desszertként is.

A receptet Kard Sándorné küldte be.

Neked ajánljuk