Csupa csokkó szelet

Csupa csokkó szelet

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 csepp citromlé
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaníliás cukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál holland kakaó

a krémhez:

  • 3 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 20 dkg barna cukor
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 12 dkg vaj

Elkészítés:

A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk, vigyázva, ne kerüljön a fehérjébe sárgája. A fehérjét egy keverőtálba öntjük, beletesszük a sót és a citromlét. Habverővel addig verjük, amíg majdnem kemény lesz, akkor a kristálycukrot kanalanként belekeverjük. Egy-egy kanállal addig keverjük, míg nem érezni már a cukrot.

Ha már az összes cukrot belekevertük, még egy percig verjük. Most egyesével belekeverjük a tojássárgákat. (Itt már jó kemény masszánk lesz.)

Következik a liszt hozzáadása. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval, 1-2 kanállal gyors-durva mozdulatokkal fakanállal belekeverjük a masszába, majd a többit óvatosan-lassan. Nem kell, hogy teljesen sima legyen.

A masszát beleöntjük a formába és mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe. 10 percig nem szabad a sütőt kinyitni, mert összeesik a tészta. 10 perc után visszavesszük a sütőt kb. 150-160 fokra és még további 2-3 percig, de lehet több is, tovább sütjük. Ha már jó az illata és a látvány is megfelelő, tűpróbával ellenőrizzük. Ha már jó, lekapcsoljuk a sütőt és még egy kicsit bent hagyjuk a formát a nyitott ajtó mellett.

Kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni, majd körbevágjuk a piskótát a formában és az oldalát levesszük. Óvatosan rácsra tesszük, és az aljáról levesszük a sütőpapírt. (Időnként én megfordítom, hogy ne ragadjon rá a piskóta a rácsra.)

A piskótát kettévágjuk.

A lisztbe keverjük a kakaóport és a cukrot, majd habosra keverjük a tojást és összedolgozzuk vele. Felhígítjuk tejjel és lassan kis lángon elkezdjük főzni, egészen addig, amíg krémessé válik. (A krémet főzés közben folyamatosan kevergetni kell, hogy ne legyen csomós.) Amikor elkészült, kihűtjük, és ha langyos, belekeverjük a vajat.

A piskótánkat megtöltjük a krémmel, úgy hogy tetejére is jusson. Pár óra múlva fogyasztható.

A receptet Kránicz Györgyi küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk