Csülkös pacal

Csülkös pacal

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg konyhakész pacal
  • 2 kg sertés hátsó csülök
  • 10 db közepes vöröshagyma
  • 1 közepes méretű, egész fej fokhagyma
  • 15 dkg kolozsvári füstölt szalonna vagy 6 szelet bacon
  • 3 dl száraz fehérbor
  • 3 dl édes vörösbor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 db hegyes erős zöldpaprika,
  • 2 db étkezési fehér paprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • 3-4 evőkanál sertészsír
  • egész fekete bors
  • egész kömény
  • 4 bors keverék
  • majoránna
  • cayenne bors
  • őrölt fekete és fehérbors
  • szerecsendió
  • chilli
  • babérlevél por
  • csemege és csípős őrölt fűszerpaprika
  • csemege Piros Arany
  • 3 db pörköltszaft kocka
  • víz

Elkészítés:

A pacalt csíkokra vágjuk, megmossuk. Egy leveses fazekat felöntünk vízzel, teszünk bele 2 db negyedbe vágott vöröshagymát, 2-3 gerezd fokhagymát, 1 teáskanál egész fekete borsot, 1 mokkáskanál egész köményt, 2 db babérlevelet, 1/2 citrom levét, 3 dl száraz fehérbort. Beletesszük a pacalt és addig főzzük benne, amíg tiszta illata nem lesz. Ezután leszűrjük. Ha kell ezt a műveletet még egyszer megismételjük.

A szalonnát vékonyra felszeleteljük és sertészsírral együtt zsírjára pirítjuk, hozzáadjuk a felkockázott (8 db) vöröshagymát, picit megsózzuk és aláöntünk kb. 0,5 dl vizet. Párolódni hagyjuk, amikor kezd fonnyadni hozzátesszük a felkockázott paprikákat és paradicsomot (ha lehet, húzzuk le a héját), kevés vizet öntünk hozzá, ha kezd lesülni, és addig pároljuk, amíg teljesen szét nem esik, ettől lesz jó szaftos a pörköltünk. Időközben hozzátesszük a fokhagymát, amelyet megpucolunk, egy deszkát megszórunk kb. 1 mokkáskanál egész köménnyel és egy konyhakés hátlapjával szétnyomkodunk rajta 6-7 gerezd fokhagymát, melyet utána apróra felszeletelünk, és akkor adom a lecsós alaphoz, amikor a hagyma már jól szétesett.

Ezután beletesszük a lecsepegtetett pacalt. Kicsit pároljuk, majd megszórjuk csemege és csípős pirospaprikával, őrölt borsokkal, majoránnával, szerecsendióval, cayenne borssal, chillivel és babérlevél porral. Jól átkeverjük és teszünk még hozzá csemege Piros Aranyat kb. 1 evőkanálnyit. Kb. 15-20 percig időnként megkeverve főzzük, majd hozzáadjuk a csülök csontját és ha már kezd puhulni a pacal (ez kb. 30-45 perc) hozzátesszem a felkockázott csülköt is, kb. fele felkockázott bőrével együtt. Ekkor felöntjük vörösborral és hozzáadjuk a pörköltszaft kockákat is. Érdemes kb. 3-4-szer a fűszerezést megismételni, ízlés szerint még szoktam ismételni, valamint ízlés szerint sót és még szárított, erős fűszerpaprikát is lehet bele tenni. Ha kezd lesülni, időnként kevergetve kevés vizet adunk hozzá.

Friss kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk. Ez az étel türelem játék, mert a főzési idő akár 3-4 órát is eltarthat, mivel fontos, hogy a pacal is jó puhára főjön és ne legyen rágós. A végeredmény azonban minden perc időért kárpótol.

Neked ajánljuk