Csokoládétorta eperzselével (sütés nélküli)

Csokoládétorta eperzselével (sütés nélküli)
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 24 cm-es tortaformához:
  • 20 dkg Győri édes keksz
  • 15 dkg Rama margarin (vagy vaj)
  • az alsó csokoládés réteg hozzávalói:
  • 10 dkg tejcsokoládé (Milka)
  • 1 evőkanál Nesquik kakaó (púpozott)
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • az eperzseléhez:
  • 50 dkg eper
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1,5 dl víz
  • 15 gramm porzselatin + 1 dl víz
  • a felső csokoládés réteghez:
  • 10 dkg tejcsokoládé (Milka)
  • 1 evőkanál Nesquik kakaó (púpozott)
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • 20 dkg Győri édes keksz
  • 15 dkg Rama margarin (vagy vaj)
  • 10 dkg tejcsokoládé (Milka)
  • 1 evőkanál Nesquik kakaó (púpozott)
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 gramm porzselatin
  • 50 dkg eper
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 3-4 db szegfűszeg
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1,5 dl víz
  • 15 gramm porzselatin + 1 dl víz
  • 10 dkg tejcsokoládé (Milka)
  • 1 evőkanál Nesquik kakaó (púpozott)
  • 3 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 gramm porzselatin
  • víz

Elkészítés:

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük. A kekszet ledaráljuk, vagy összemorzsoljuk. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott margarint, összekeverjük, egyenletesen a tortaformába nyomkodjuk, majd a hűtőbe tesszük.

A porcukorhoz hozzáadjuk a mascarponét, a vaníliás cukrot, a Nesquik kakaót, és simára keverjük. 1 dl Hulalát (vagy habtejszínt) forráspontig melegítünk, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz. Ezután a mascarpone krémhez csorgatjuk, és alaposan összekeverjük.

A vizet forráspontig melegítjük, a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután hozzáöntjük a csokoládés mascarpone krémhez, és alaposan összekeverjük. A maradék Hulalát (vagy tejszínhabot) kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan szintén a krémhez keverjük.

A tortaformát a hűtőből kivesszük, a kekszes alapra egyenletesen ráöntjük a csokoládés mascarpone krémet, majd visszatesszük kb. 2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.

Az epret folyó víz alatt alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd ízlés szerint feldaraboljuk. (Pár szemet félreteszünk a díszítéshez.) Ezután hozzáöntjük a 1,5 dl vizet, hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és az őrölt fahéjat, belefacsarjuk a citromlevet, hozzáreszeljük a citromhéjat, majd pár percig főzzük, arra figyelve, hogy az eper nehogy teljesen szétfőjön. Ezután teljesen kihűtjük, majd szegfűszeget kivesszük.

A vizet forráspontig melegítjük, majd le a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik és langyosra hűl. Ezután hozzáöntsük az eperhez, majd óvatosan összekeverjük.

A tortát a hűtőből kivesszük, és az epret egyenletesen rákanalazzuk a megdermedt csokoládékrémre, majd kb. 2 órára visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.

A felső csokoládés réteghez a porcukorhoz hozzáadjuk a mascarponét, a vaníliás cukrot, a Nesquik kakaót, és simára keverjük. 1 dl Hulalát (vagy habtejszínt) forráspontig melegítünk, majd a tűzről levesszük, hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz. Ezután a mascarpone krémhez csorgatjuk, és alaposan összekeverjük.

A vizet forráspontig melegítjük, a tűzről levesszük, hozzáadjuk a porzselatint és addig keverjük, amíg teljesen feloldódik, és langyosra hűl. Ezután hozzáöntjük a csokoládés mascarpone krémhez, és alaposan összekeverjük. A maradék Hulalát (vagy tejszínhabot) kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan szintén belekeverjük a krémbe.

A tortaformát a hűtőből kivesszük, az epres rész tetejére ráöntjük a csokoládés mascarpone krémet, majd ismét visszatesszük a hűtőbe kb. 2 órára, hogy a krém teljesen megdermedjen. Tálalás előtt a hűtőből a tortát kivesszük, tortatálra helyezzük, tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel díszítjük, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!