Csokoládés szilvás túrótorta

Csokoládés szilvás túrótorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 4 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg sötét cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 6 dkg liszt
  • a szilvapudinghoz:
  • 30 dkg magozott kockára vágott szilva
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • a túrótöltelékhez:
  • 250 g túró
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl hideg tejszín
  • 2 db zselatin
  • a díszítéshez:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál étolaj
  • 4 dkg vaj vagy margarin
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg sötét cukrozatlan kakaópor
  • fél csomag sütőpor
  • 6 dkg liszt
  • 30 dkg magozott kockára vágott szilva
  • 5 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 250 g túró
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl hideg tejszín
  • 2 db zselatin
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 teáskanál étolaj

Elkészítés:

A tésztához a gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a darabokra tört csokoládét. (Ne legyen meleg!). A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tojássárgáját és a vajas csokoládét. Végül óvatosan beleforgatjuk a kakaóporral és a sütőporral elkevert lisztet is.

A masszát sütőpapírral bélelt kb. 22 cm átmérőjű tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)

Amikor kihűlt, óvatosan kivesszük a tortaformából és vízszintesen két egyenlő lapra vágjuk.

A tortaformát elmossuk, friss sütőpapírral ismét kibéleljük, majd visszahelyezzük bele az egyik lapot.

A szilva pudinghoz a felkockázott szilvát, 1 dl vizet, a cukrot és a fahéjat összeforraljuk, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Ezt még melegen ráöntjük a tortaformában lévő lapra.

A túrókrémhez a túrót és a cukrot simára keverjük, majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert tejszínt, végül az 1 dl hideg vízben megduzzasztott, majd mikróban forróra melegített a zselatint. A túrókrémet a kihűlt szilvapudingra rétegezzük, majd befedjük a másik tortalappal. Legalább 2-3 órára a hűtőben tesszük dermedni.

A díszítéshez az étcsokoládét a vajjal és az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, majd egyenletesen bevonjuk vele a tortát. Hűtőbe tesszük dermedni.

Tálalásnál friss szilvával díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti