Csokoládés kalácstorta

Csokoládés kalácstorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojássárga
  • 2 dl tej
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 db citrom reszelt héja
  • csipet só
  • A forma kikenéséhez:
  • 2 dkg margarin
  • A tetejére:
  • 5 dkg margarin
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 22 dkg margarin
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 2 dl tej
  • 3 tasak vaníliás cukor
  • 4 dkg élesztő
  • 1 db citrom

Elkészítés:

Élesztőt 1 dl tejben, 1 tk. cukorral, 1 tk. liszttel futtatok 10-15 percet.

A lisztet, sót, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot vegyítem és összedolgozom az élesztővel, többi cukorral, tojássárgával, margarint, langyos tejet hozzáadagolva.

Letakarva, melegebb helyen kelesztem 1 órát.

Lisztezett felületen átdagaszatom és törtdelt csokit adok hozzá.

Magasabb lábast, tortaformát kikenek és ebbe rakva még 1 órát kelesztem.

Tetejére keresztet vágok és forró sütőben (légkeverésen 190 fok), 10 percet sütöm, majd mérséklem a hőfokot (170 fok) és még 40 percet sütöm.

A tetejére vaníliás cukros, olvasztott margarint kenek és további 15 percre a sütőbe visszateszem.