Csokoládés-epres sajttorta

Csokoládés-epres sajttorta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a kekszes alaphoz:

  • 25 dkg Győri Édes keksz
  • 15 dkg vaj

a csokoládés-sajtkrémhez:

  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg fehér csokoládé (Milka)
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)

az epres-zselés részhez:

  • 30-40 dkg eper
  • 1 csomag piros tortazselé (Dr Oetker)
  • 2 evőkanál porcukor 2 dl víz

Elkészítés:

A kekszet összemorzsoljuk úgy, hogy ne maradjanak benne nagyobb darabok. (Én aprítóval csináltam, de kézzel is összemorzsolhatjuk, vagy le is darálhatjuk.)

A vajat felhevítjük, majd hozzáöntjük a morzsalékos kekszhez, és alaposan összekeverjük.

Egy 24 cm-es tortaformát kb. 2 cm magasan sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük vajas morzsát, és tenyérrel egyenletesen ellapogatjuk, belenyomkodjuk. Ezután legalább fél órára a hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.

A csokoládét gőzfürdő fölött felolvasztjuk, majd hagyjuk visszahűlni. A Hulalát (vagy habtejszín) kemény habbá verjük. A mascarponét simára keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és citromlével. Ezután hozzácsorgatjuk a felolvasztott, de már lehűlt csokoládét, majd szintén alaposan összekeverjük. Ezután apránként, kézi habverővel hozzákeverjük a tejszínhabot is. A hűtőből elővesszük a kekszes alapot, majd óvatosan lehúzzuk róla sütőpapírt.

Ezután kibéleljük a tortaforma alját és az oldalát is sütőpapírral, majd visszahelyezzük a kekszes alapot. Ezután az elkészült krémet a formába kanalazzuk, majd egyenletesen elsimítjuk a tetejét. Végül pár órára a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek.

Az epret alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, és félbe vágjuk. A tortazselét összekeverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a vizet is. Ezután állandó keverés mellett forráspontig melegítjük, majd 1 percig főzzük. Ekkor a tűzről levesszük, és pár percig állni hagyjuk, majd kevergetve langyosra hűtjük.

A hűtőből a tortát kivesszük, majd ízlés szerint a tetejére pakoljuk a félbevágott eperszemeket. Ezután a közepétől kiindulva, leöntjük a már éppen csak langyos tortazselével, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy a zselé teljesen megdermedjen.

Tálalás előtt a hűtőből a tortát kivesszük, lecsatoljuk a tortaformát és egy tortatálra helyezzük, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk