Csokoládés epertorta

Csokoládés epertorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a piskótához:
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg étcsokoládé
  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg sötét cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 8 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 evőkanál reszelt narancshéj
  • *
  • a krémhez:
  • 2 dl cukrász tejszín
  • 1 csomag tejszínízű főzős pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 dkg eper apró kockára vágva
  • *
  • a díszítéshez:
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg eper
  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg étcsokoládé
  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg sötét cukrozatlan kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 8 dkg liszt
  • csipet
  • 1 evőkanál reszelt narancshéj
  • 2 dl cukrász tejszín
  • 1 csomag tejszínízű főzős pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 10 dkg eper apró kockára vágva
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg eper

Elkészítés:

A piskótához gőz fölött összeolvasztjuk a csokit és a vajat (vagy margarint), de ne legyen túl meleg. Kettéválasztjuk a tojásokat. A fehérjét csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a sárgáját és a vajas csokoládét. Végül beleforgatjuk a kakaóport, a narancshéjat és a sütőporral elkevert lisztes vajas csokoládét. A masszát sütőpapírral kibéleltet kb. 22 cm átmérőjű tortaformába öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba!).

Ha a piskóta kihűlt kivágjuk a tortaformából és vízszintesen 3 egyenlő lapba vágjuk.

A pudingport kevés tejjel kikavarjuk, a maradék tejet a cukorral felforraljuk és ráöntjük a kikavart tejes pudingra, majd visszatesszük a tűzre, ha kevergetjük, ha „fortyogni” kezd, kész is van. Lehúzzuk a tűzről, fokpakkal befedjük, hogy miközben hűlni hagyjuk, ne bőrösödjön be.

A tejszínt kemény habbá verjük, megfelezzük. Egyik felét csillagcsöves habzsákba szedjük, a másik felével fellazítjuk a tejszín ízű pudingot.

Veszünk egy tortatartót, lerakjuk az alsó piskóta lapot, megkenjük a krém felével, a tetején eloszlatjuk a kockára vágott epret. Befedjük a második piskótalapot, jól lenyomkodjuk, majd a maradék krémmel bekenjük a lapot, szintén megszórjuk eperrel. Végezetül befedjük a harmadik piskóta lappal a tortát.

A torta tetejét bekenjük tejszínhabbal, az oldalát csillagcsöves habzsákkal kidíszítjük. A megmaradt eperszemeket a leveleivel vékonyan felszeleteljük és a torta oldalára körbe felrakjuk. A torta közepébe nyomunk egy habrózsát és eperszeletekkel feldíszítjük a torta tetejét. 2 órára hűtőbe rakjuk, hogy a krém megdermedjen.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti