Csokoládés-eperkrémes rolád

Csokoládés-eperkrémes rolád

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tészta hozzávalói (gáztepsihez):

  • 4 db tojás
  • 12,5 dkg porcukor
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg kakaó (holland)
  • 2 evőkanál forró víz
  • 1 teáskanál vaníliaaroma

Eperkrém hozzávalói:

  • 30 dkg eper
  • 30 dkg mascarpone
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 15-20 dkg porcukor

Elkészítés:

A porcukrot egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az egész tojásokat, és robotgéppel addig keverjük, amíg háromszorosára nem nő. Ekkor állandó keverés mellett hozzáadjuk a vaníliaaromát, kanalanként a forró vizet, majd még 1-2 percig keverjük. A lisztet elkeverjük a kakaóval, majd a tojásos keverékhez szitáljuk, és keverőlapáttal óvatosan összekeverjük. (sütőpor nem kell bele!)

Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd rákanalazzuk a masszát, és egyenletesen elsimítsuk. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten 10-15 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk a forró tésztáról a sütőpapírt, majd nyirkos konyharuhával letakarjuk. (A bevizesített konyharuhát alaposan kicsavarjuk, hogy éppen csak nyirkos legyen.) Letakarva hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni, majd a konyharuhát levesszük, és a sütőpapír segítségével felcsavarjuk. (A tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!)

Az epret alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd ízlés szerint feldaraboljuk (néhány szemet félre teszünk a díszítéshez). A mascarponét simára keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a citromlével. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a mascarpone krémhez. Ezután kiveszünk belőle pár kanállal és félre tesszük. (Ezzel vonjuk majd be a rolád külső részét.)

A maradék krémhez hozzáadjuk a feldarabolt epret, majd óvatosan össze keverjük. (Én pár szem epret villával összenyomtam, és úgy kevertem a krémhez). Kicsavarjuk a papírból a tésztát, majd egyenletesen megkenjük az epres krémmel. Ezután óvatosan felcsavarjuk, majd a félretett krémmel bevonjuk a külsejét is. Ezután a félretett, olvasztott csokoládéba mártott eperszemekkel kidíszítjük, majd a maradék csokoládéval ízlés szerint meg csurgatjuk a roládot. Végül a hűtőbe tesszük, hogy a krém kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. Tálalás előtt kivesszük a hűtőből a roládot, majd éles, vízbe mártott késsel ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk