Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni. Ha felhabosodott, apránként beleszórjuk a kristálycukrot és kemény habbá verjük.
A tojássárgájához hozzáadjuk a barna cukrot, a vizet, a fahéjas vaníliás cukrot, az olajat és habosra keverjük. Beleszórjuk a sütőporos lisztet, a darált diót, a reszelt citromhéjat, összekeverjük. Ezután belekeverjük a tojásfehérjehab negyedét, fellazítjuk a tésztát, majd apránként körkörös mozdulatokkal beleforgatjuk a tojásfehérjehabot, hogy össze ne törjön a hab.
Egy 24 cm-es tortaformát olajjal kikenünk, az alját sütőpapírral kibéleljük. A kész piskótamasszát beleöntjük a formába és elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25-30 perc alatt megsütjük (tűzpróba!). Rácson hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl a diós piskótánk, elkészítjük a tejszínes vaníliakrémet. A pudingot kiverjük 2 dl tejjel, a többi tejet felrakjuk a cukorral a tűzhelyre és felforraljuk. Ezután a kikevert pudingra öntjük, habverővel összekeverjük, majd visszatesszük a tűzre és állandó kevergetés mellett forráspontig hevítjük. Levesszük a tűzről és hideg vízbe állítjuk, a tetejét folpackkal teljesen betakarjuk, hogy ne bőrösödjön be.
A tejszínhabot kemény habbá verjük, és a felét robotgéppel a kihűlt vanília pudingba keverjük.
A tortát recés késsel 3 lappá vágjuk. Egy nagyobb süteményes tányérra rakjuk a torta alsó lapját, megkenjük dzsemmel, majd a tejszínes vanília krém felét kenjük rá. Erre jön a második piskóta karika, amit szintén megkenünk dzsemmel, majd eloszlatjuk rajta a megmaradt krémet. Végül befedjük a harmadik piskótával.
A csokit a vajjal és az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. A tortát bevonjuk az olvasztott csokival, majd dermedni hagyjuk.
A megmaradt tejszínt habzsákba szedjük és sima csővel kis halmokat nyomunk a torta tetejére, és dekorcukorral megszórjuk.
Megjegyzés:
A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!
Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon.
Ez is érdekelheti
Kategóriák
Házias ételek
,
Nyári ételek
,
Őszi ételek
,
Téli ételek
,
Tavaszi ételek
,
Pénztárcabarát ételek
,
Egyszerű ételek
,
90 perc alatt elkészülő ételek
,
Torta receptek
,
Csokis receptek
,
Sütemények