Csokoládés-diós szívtorta

Csokoládés-diós szívtorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 6 db tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 4 evőkanál darált dió
  • 1 teáskanál fahéjas vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál sárgabarack dzsem
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • *
  • a krémhez:
  • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 2 dl cukrász tejszín
  • 4 evőkanál cukor
  • *
  • a bevonathoz:
  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 6 db tojás
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 4 evőkanál darált dió
  • 1 teáskanál fahéjas vaníliás cukor
  • csipet
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál sárgabarack dzsem
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 csomag főzős vaníliás pudingpor
  • 8 dl tej
  • 2 dl cukrász tejszín
  • 4 evőkanál cukor
  • 10 dkg étcsoki
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval elkezdjük habbá verni. Ha felhabosodott, apránként beleszórjuk a kristálycukrot és kemény habbá verjük.

A tojássárgájához hozzáadjuk a barna cukrot, a vizet, a fahéjas vaníliás cukrot, az olajat és habosra keverjük. Beleszórjuk a sütőporos lisztet, a darált diót, a reszelt citromhéjat, összekeverjük. Ezután belekeverjük a tojásfehérjehab negyedét, fellazítjuk a tésztát, majd apránként körkörös mozdulatokkal beleforgatjuk a tojásfehérjehabot, hogy össze ne törjön a hab.

Egy 24 cm-es tortaformát olajjal kikenünk, az alját sütőpapírral kibéleljük. A kész piskótamasszát beleöntjük a formába és elsimítjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 25-30 perc alatt megsütjük (tűzpróba!). Rácson hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl a diós piskótánk, elkészítjük a tejszínes vaníliakrémet. A pudingot kiverjük 2 dl tejjel, a többi tejet felrakjuk a cukorral a tűzhelyre és felforraljuk. Ezután a kikevert pudingra öntjük, habverővel összekeverjük, majd visszatesszük a tűzre és állandó kevergetés mellett forráspontig hevítjük. Levesszük a tűzről és hideg vízbe állítjuk, a tetejét folpackkal teljesen betakarjuk, hogy ne bőrösödjön be.

A tejszínhabot kemény habbá verjük, és a felét robotgéppel a kihűlt vanília pudingba keverjük.

A tortát recés késsel 3 lappá vágjuk. Egy nagyobb süteményes tányérra rakjuk a torta alsó lapját, megkenjük dzsemmel, majd a tejszínes vanília krém felét kenjük rá. Erre jön a második piskóta karika, amit szintén megkenünk dzsemmel, majd eloszlatjuk rajta a megmaradt krémet. Végül befedjük a harmadik piskótával.

A csokit a vajjal és az olajjal vízgőz felett felolvasztjuk. A tortát bevonjuk az olvasztott csokival, majd dermedni hagyjuk.

A megmaradt tejszínt habzsákba szedjük és sima csővel kis halmokat nyomunk a torta tetejére, és dekorcukorral megszórjuk.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti