Csokoládés-diós kocka narancslekvárral és rummal

Csokoládés-diós kocka narancslekvárral és rummal

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál tejszín
  • 1 nagy csipet só

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 dl tej
  • 1/2 dl jó minőségű fehérrum
  • 4 púpozott evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál narancslekvár

A tetejére:

  • 10 dkg csokoládé
  • 1/2 dl tejszín
  • 2 dkg vaj
  • 24 db félbevágott dió

Elkészítés:

A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a 8 dkg porcukrot, csipet sót, az egészet összekeverem. Egy kis tálba ütöm a tojást, amit 1 teáskanál tejszínnel kissé felverek. A vajat nagylyukú reszelőn a lisztes keverékhez reszelem, gyors mozdulatokkal összemorzsolom, majd a tejszínnel elegyített tojással tésztává gyúrom. 30 percre beteszem a hűtőszekrénybe.

Közben elkészítem a tölteléket. A kukoricakeményítőt a tejjel és tejszínnel közepes méretű lábosba kanalazom, alaposan elkeverem, majd folyamatos keverés mellett melegíteni kezdenem. Hozzáadom a vaníliával kevert porcukrot, a rumot és a diót, mikor kissé besűrűsödött, belekeverem a vajat. A sütőt 175 fokra előmelegítem

A pihentetett tésztát kettévágom. Először az egyik felét nyújtom akkorára, hogy beleférjen az előkészített tepsibe úgy, hogy a peremére is jusson. Villával kissé megszurkálom, majd megkenem a narancslekvárral. Erre halmozom a diótölteléket. A másik tésztát is kinyújtom, befedem vele a tepsi tartalmát. Villával megszurkálom a tetejét. 30-35 perc alatt világosra sütöm.

A mázhoz a csokoládét tejszínnel együtt kis lábosban felolvasztom, majd hozzákeverem a vajat. A maradék csokoládéval bevonom a sütemény tetejét, és ráhelyezem a diót.

Neked ajánljuk