Csokoládés-banános pitetorta karamellel

Csokoládés-banános pitetorta karamellel
Elkészítési idő
4,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj (vagy 8 dkg zsír)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • csipet só
  • a csokoládéréteghez:
  • 8 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 0,5 dl főzőtejszín (20%-os)
  • a banános részhez:
  • 4 db banán
  • 3 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • a karamellhez:
  • 30 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl főzőtejszín (20%-os)
  • a habos-csokoládés krémhez:
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 4 evőkanál karamell (előzőleg elkészítve)
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojás (nagy)
  • csipet
  • 8 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 0,5 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 4 db banán
  • 3 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • 30 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl főzőtejszín (20%-os)
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 4 evőkanál karamell
  • 2 dl Hulala (vagy habtejszín)

Elkészítés:

A liszthez hozzákeverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott, hideg vajat (vagy zsírt) és elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot, majd hozzáadjuk az egész tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (Ha szükséges, hozzáadunk 1 evőkanál hideg vizet, hogy könnyen nyújtható legyen a tészta.)Ezután egy enyhén lisztezett folpack fólián (vagy sütőpapíron) piteforma méretűre nyújtjuk, majd kibéleljük vele a formát. Ezután kb. 30 percre a hűtőbe tesszük, hogy a tészta kellően lehűljön.

Pihentetés után villával megszurkáljuk, majd ráteszünk egy sütőpapírt, és megtöltjük nehezékkel (pl. babbal vagy rizzsel). A sütőbe tesszük, és közepes hőmérsékleten (180 fokon) 10 percig sütjük, majd levesszük a nehezékkel megtöltött sütőpapírt, és a tésztát visszatesszük a sütőbe, ahol további kb. 15 perc alatt szép aranyszínűre sütjük. A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt megtöltenénk.

Egy fém tálba tördeljük a csokoládét, majd hozzáadjuk a tejszínt, és gőzfürdő fölött, kevergetve felolvasztjuk. (Addig keverjük, amíg szép sima nem lesz.) Ezután a teljesen kihűlt tésztát a formából kivesszük, egy tálcára helyezzük, majd beleöntjük a csokoládét és egyenletesen elsimítjuk. Végül ismét a hűtőbe tesszük, hogy a csoki teljesen megdermedjen.

A meghámozott banánt hosszában félbe, majd 3-3 egyforma darabba vágjuk. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a felszeletelt banánt, megszórjuk a barna cukor felével, és pár pillanat alatt karamellizáljuk. Ezután óvatosan átfordítjuk, megszórjuk a maradék cukorral, szintén karamellizáljuk pár pillanatig, majd hagyjuk teljesen kihűlni. (Sokáig nem szabad a banánt karamellizálni, mert különben szét plöttyed.)

Amikor a tésztában már megdermedt a csokoládé, elrendezzük rajta a kihált, karamellizált banánt.

A cukrot egy serpenyőben kisebb lángon karamellizáljuk (néha rázogassuk meg a serpenyőt, addig még a cukor fel nem olvad, majd keverjük össze és 1-2 perc alatt karamellizáljuk szép aranybarnára). Ezután apránként, kevergetve hozzáadjuk a felkockázott vajat, és simára keverjük. Ezután óvatosan, állandó keverés mellett, hozzáöntjük a tejszínt, 1-2 percig forraljuk, majd a tűzről levesszük és kihűtjük.

Amikor a karamell már kihűlt, 4 evőkanálnyit kiveszünk belőle, majd a maradékot óvatosan a banán tetejére öntjük úgy, hogy lehetőleg mindenhol befedje. Ezután legalább egy órára hideg helyre tesszük, hogy a karamell kellően megdermedjen.

A csokoládét egy fém tálba tördeljük, majd gőzfürdő fölött felolvasztjuk. Ezután a gőzről levesszük, és hozzákeverjük az előzőleg félretett karamellt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

A Hulalát (vagy habtejszínt) habbá verjük, majd apránként, óvatosan összekeverjük a karamellás-csokoládéval. Végül a csokoládékrémet a megdermedt karamellre kanalazzuk, és a tetejét ízlés szerint megszórjuk cukrozott kakaóval.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük a pitetortát.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!