Csokoládéhabos tortácska meggyel

Csokoládéhabos tortácska meggyel

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

8 darabhoz:

  • 2 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál frissen őrölt kávé
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 10 dkg liszt
  • 2 evőkanál tej
  • *

a meggyhabhoz:

  • 25 dkg meggy
  • 0,5 dl meggylé
  • 3 lap zselatin
  • 2,5 dl tejszín
  • 3 dkg cukor
  • 50 ml tojáslikőr
  • *

a csokoládéhabhoz:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 lap zselatin
  • 50 ml tojáslikőr
  • 1,5 dl tejszín
  • 3 dkg cukor

Elkészítés:

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral.

A tojásokat a cukorral, a puha vajjal, a frissen őrölt kávéval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és kevés tejet, hogy sűrűn folyó tésztát kapjunk. Ezután a sütőpapírral bélelt közepes méretű tepsibe öntjük, kb. 1 cm vastagon elsimítjuk, és az előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt megsütjük. Ha elkészült kihűtjük, lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Közben a meggyhabhoz a meggyet megmossuk, kimagozzuk. A zselatint beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, és felolvasztjuk a meggylében. A tejszínt habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a tojáslikőrt és a zselatinos meggylevet. Negyedét félretesszük a díszítéshez.

A tésztából kb. 8 cm átmérőjű fém gyűrűvel 8 korongot szaggatunk (esetleg 6-ot), a tésztalapokat fémgyűrűkbe tesszük, és az oldalát egy sorban, körben kirakjuk fél meggyszemekkel. Ezután rászedjük a meggyes habot, elsimítjuk, majd hűtőben dermesztjük.

A csokoládéhabhoz vízgőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét. A zselatint beáztatjuk, majd kinyomkodjuk, és felolvasztjuk a tojáslikőrben. A tejszínt habbá verjük a cukorral, majd hozzáadjuk a zselatint, a csokoládét, és gyorsan elkeverjük. A meggyes krémre szedjük, elsimítjuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

Tálaláskor óvatosan körbevágjuk a formánál a krémet, és lehúzzuk róla a karikát. Tányérra emeljük, és a félretett meggyhabbal megdíszítjük a kis tortákat. Mentaleveleket szúrunk bele, és hidegen kínáljuk.

Tipp: A tortácskák elkészítéséhez szükség van fém tortagyűrűre. Ha nincs ilyen, hajtogasson két-három réteg alufóliából kb. 10 cm széles csíkokat, és tekerje tetszés szerinti nagyságú körökké. Ekkora tésztalapokat vágjon ki, tekerje köréjük a fóliát, és így töltse meg. Meg is fordíthatja a munkamenetet, szaggassa ki pohárral a tésztakorongokat, és illessze köré a megfelelő méretű fóliatekercset. Enélkül nem tudja összeállítani a tortákat.

Fotó: RAS / Recepttár

Neked ajánljuk