Csokoládéálom torta

Csokoládéálom torta
Elkészítési idő
5,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 12,5 dkg vaj
  • 2 db tojás (nagy)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg darált török mogyoró
  • 6 dkg liszt
  • az étcsokoládés mousse hozzávalói:
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 2 db tojássárga (nagy)
  • 3 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • a fehér csokoládés mousse hozzávalói:
  • 20 dkg fehér csokoládé (Milka)
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • 10 gramm porzselatin
  • a tükörglazúr hozzávalói:
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg holland kakaó
  • 1 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 1 dl víz
  • 7 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
  • (a tortaforma 24 cm-es)
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 12,5 dkg vaj
  • 2 db tojás (nagy)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg darált török mogyoró
  • 6 dkg liszt
  • 10 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 2 db tojássárga (nagy)
  • 3 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg fehér csokoládé (Milka)
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál vaníliaaroma
  • 10 gramm porzselatin
  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg holland kakaó
  • 1 dl Hulala (v. habtejszín)
  • 1 dl víz
  • 7 gramm porzselatin + 0,5 dl víz

Elkészítés:

A csokoládét felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A puha vajhoz hozzáadjuk a visszahűtött csokoládét, simára keverjük, majd hozzáadjuk az enyhén felvert tojásokat, a kristálycukrot, és habosra keverjük.

Ezután hozzászitáljuk a lisztet, simára keverjük, majd hozzáadjuk a darált mogyorót és szintén simára keverjük a masszát. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük (vagy zsírozzuk és lisztezzük ki), majd egyenletesen belesimítsuk a masszát. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 40-45 percig sütjük (tűpróba!). (Én légkeverésnél 160 fokon, 40 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. Amikor a tészta teljesen kihűlt, visszahelyezzük a sütőpapírral kibélelt tortaformába. A tejet és a tejszínt egy edénybe öntjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a tojássárgát, és simára keverjük. Ezután gőzfürdő fölött, állandó kevergetés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. (Én kb. 10 percig főztem, mire sűrűbb, de még folyós állagú lett.)

Ezután levesszük a tűzről, átszűrjük, majd hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük, amíg a csokoládé teljesen felolvad. Ekkor folpack fóliával letesszük, a hűtőbe tesszük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Amikor már teljesen kihűlt, kivesszük a hűtőből, majd robotgéppel habosra verjük. Ezután a csokoládékrémet habzsákba töltjük, és a tortaformában lévő tésztára nyomunk belőle kisebb halmokat, majd betesszük a fagyasztóba, hogy a csokoládéhalmok megdermedjenek.

A tejhez adjuk az őrölt fahéjat, a vaníliaaromát, forráspontig melegítjük, majd a tűzről levesszük. Ezután hozzáadjuk a porzselatint, és addig keverjük, amíg a zselatin teljesen feloldódik. Ekkor hozzáadjuk az apróra tördelt fehér csokoládét, és addig keverjük, amíg a csokoládé elolvad, majd hagyjuk kihűlni. A Hulalát (vagy habtejszínt) kemény habbá verjük, majd apránként hozzákeverjük a fehér csokoládés krémhez. Ezután a fagyasztóból kivesszük a tortaformát, majd egyenletesen a csokihalmok tetejére öntjük a fehér csokoládés krémet. Ezután pár órára (vagy egész éjszakára) a hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

A porzselatint fél dl vízbe áztatjuk, majd állni hagyjuk. A vízhez hozzáadjuk a porcukrot, a tejszínt, a kakaót, állandó kevergetés mellett felforraljuk, majd mérsékeljük a hőfokot, és gyöngyözve főzzük 4-5 percig. (Állandó kevergetés mellett főzzük!) Ezután a tűzről levesszük, és kb. 10 percet hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg beáztatott zselatint, simára keverjük, átszűrjük, és néha megkeverve hagyjuk éppen csak langyosra hűlni.

A tortát a hűtőből kivesszük, egyenletesen ráöntjük a glazúrt, majd visszatesszük a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. Tálalás előtt a tortát a hűtőből kivesszük, ízlés szerint felszeleteljük, hagyjuk szobahőmérsékleten legalább egy fél órát állni, (így sokkal selymesebb lesz a krém állaga) majd úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti