Csokitorta

Csokitorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • 1 tortalaphoz:
  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 dkg kakaó
  • 1/2 evőkanál víz
  • 1/2 evőkanál olaj
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • (3 lap szükséges a tortához)
  • a krémhez:
  • 8 egész tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor (Holland kakaó)
  • 40 dkg étcsokoládé (legalább 52% os)
  • 40 dkg vaj (nem margarin!)
  • (a torta forma 26 cm-es)
  • 3 db tojás
  • 9 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 dkg kakaó
  • 1/2 evőkanál víz
  • 1/2 evőkanál olaj
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • (3 lap szükséges a tortához)
  • 8 egész tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor (Holland kakaó)
  • 40 dkg étcsokoládé (legalább 52% os)
  • 40 dkg vaj (nem margarin!)

Elkészítés:

A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral felverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd az olajat és a vizet is fokozatosan a habhoz adagoljuk és keményre verjük.

A liszthez adjuk a kakaót, sütőport, majd fakanállal óvatosan belekeverjük a habba. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát és 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba). Ezt még kétszer megismételjük.

A csokikrémhez egy fém keverő tálba tesszük a tojásokat, a cukrot és az átszitált kakaóport, és csomómentesre keverjük.

Egy lábasban felteszünk vizet melegedni. A csokoládét összetördeljük. Ha elég meleg a víz, ráhelyezzük a keverőtálat és kis lángon a vízgőzben állandó keverés közben pár percig melegítjük (nem szabad nagy lángon, és otthagyni, mert összekapja a tojást!)

Levesszük a vízgőzről és hozzáadjuk a csokoládét, majd gőz fölött ismét állandó kevergetés közben addig melegítjük, amíg elkezd sűrűsödni. Ezután félretesszük és teljesen kihűtjük.

A vajat kihabosítjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a csokoládékrémhez (fontos, hogy egyforma hőmérsékletű legyen a vaj és a krém!).

A krémet kb. 30 percre a hűtőbe tesszük, majd megtöltjük és díszítjük fele a tortalapokat.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné küldte be. Köszönjük!