Csokis szelet

Csokis szelet
Elkészítési idő
2,0 1 Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • a sárga piskótához:
  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • fél evőkanál víz
  • fél evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • a kakaós piskótához (1 laphoz):
  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • 3 dkg kakaó
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 g sütőpor
  • (2 lap kell majd belőle)
  • a krémhez:
  • 8 egész tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor (Holland kakaó)
  • 40 dkg étcsokoládé (legalább 43-52%- os)
  • 40 dkg vaj (csak vaj, ha lehet!)
  • (a tepsi mérete: 37x28 cm)
  • 3 db tojás
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • fél evőkanál víz
  • fél evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 4 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • 3 dkg kakaó
  • 1 evőkanál víz
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 g sütőpor
  • (2 lap kell majd belőle)
  • 8 egész tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor (Holland kakaó)
  • 40 dkg étcsokoládé (legalább 43-52%- os)
  • 40 dkg vaj (csak vaj, ha lehet!)

Elkészítés:

A sárga piskótához a tojásfehérjét a cukorral felverjük, a sárgáját, a vizet és az olajat fokozatosan a fehérjéhez öntjük és keményre verjük. A sütőporos lisztet fakanállal óvatosan hozzákeverjük a habhoz. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőbe készre sütjük. (A barna piskótával is így járunk el, csak ott a lisztbe még kakaót szitálunk, és dupla mennyiségből két lapot sütünk.)

A csokikrémhez egy fém keverőtálba tesszük a tojásokat, a cukrot, az átszitált kakaóport és csomómentesre keverjük. Egy lábasba felteszünk vizet melegedni. Csokoládét összetördeljük. Ha elég meleg a víz ráhelyezzük a keverőtálat és kis lángon állandó keverés közben a vízgőzön addig melegítjük, amíg sűrűsödni kezd. (Nem szabad nagy lángon, és otthagyni, mert összekapja a tojást!)

Ha besűrűsödött, levesszük a vízgőzről és hozzáadjuk a csokoládét, majd gőz fölött ismét állandó kevergetés közben még kb. 5 percig főzzük. Ezután teljesen kihűtjük. (A krém nem lesz kemény.) A vajat kihabosítjuk, majd kanalanként hozzáadjuk a csokoládé krémhez (fontos, hogy egyforma hőmérsékletű legyen a vaj és a krém). Az elkészült vajas krémet fél órára hűtőbe tesszük.

Ha az idő letelt, megtöltjük vele a tortát és tetszés szerint díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!