Csokis málnás habcsókos kalács

Csokis málnás habcsókos kalács
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl habtejszín
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • a töltelékhez:
  • 2 tojásfehérje
  • 10 dkg étcsoki
  • 250 dkg friss málna
  • csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 2 db tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 dl habtejszín
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 db tojásfehérje
  • 10 dkg étcsoki
  • 250 dkg friss málna
  • csipet
  • 3 evőkanál cukor

Elkészítés:

A dagasztógép táljába morzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot és a meglangyosított tejet, a tejszínt, amiből 2-3 evőkanálnyit visszatartunk. Egy habverővel vagy spatulával alaposan elkeverjük. Beletesszük a tojások sárgáját is, majd az átszitált lisztet, a sót, a citrom reszelt héját. A gép alacsony fokozatán dagasztani kezdünk, 3-4 perc múlva magasabb fokozatra kapcsolunk és további 8-10 perc alatt szép fényes, puha tésztát dagasztunk. Ha szükséges, közben hozzáadjuk a visszatartott tejet.

A bedagasztott tésztát fedeles kelesztőtálba tesszük és 35-40 perc alatt duplájára kelesztjük. (Ha nincs dagasztógépünk egy tálban kézzel is remek tésztát dagaszthatunk.)

Amikor a tésztánk megkelt, a tojások fehérjéből a cukorral egy csipet sóval sűrű, fényes habot verünk. Belisztezzük a deszkát és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Körülbelül 50-55 cm x 30-35 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle, és rákenjük a tojáshabot. A tojáshabra szórjuk az apró kockára aprított jó minőségű étcsokoládét, majd elosztjuk rajta a málnát is.

Sütőpapírral kibélelünk egy mély kenyérsütő formát (30 x 15 x 10 cm-es). A tésztát a szélesebb oldalától kezdve óvatosan feltekerjük. A feltekert tésztát hat egyforma darabba vágjuk, és az előkészített formába állítjuk őket. Ezután a kalácsot még kb. 30 percig kelni hagyjuk. Ezalatt a sütőt 170 fokra előmelegítjük.

A megkelt tésztát az előmelegített sütőbe toljuk és 45-50 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivesszük, a formában a kalácsot még 5-10 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kivesszük és a sütőrácsra tesszük, ahol hagyjuk teljesen kihűlni.

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!