Csokis lekváros szalagos fánk

Csokis lekváros szalagos fánk

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • egy marék cukor
  • egy csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teásnál rum

a sütéshez:

  • 3 dl olaj a kisütéshez

a csoki mázhoz:

  • 10 dkg 52 % ét csoki
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál étolaj

valamint:

barack dzsem vagy lekvár a tetejére:

  • 35 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • egy marék cukor
  • egy csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 teásnál rum
  • 3 dl olaj a kisütéshez
  • 10 dkg 52 % ét csoki
  • 5 dkg vaj
  • 1 kávéskanál étolaj
  • 5 dkg fehér csoki
  • 2 dkg vaj

Elkészítés:

A tejet a cukorral meg langyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Majd a felfuttatott élesztős tejbe beszórjuk a lisztet, hozzáadjuk a tolásokat, a csipet sót és a rumot. Elkezdjük összeállítani a tésztát, közben apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk (szinte felverjük) a tésztát. Akkor jó, ha szép fényes a tészta, elválik a kezünktől és táltól.

Megszórjuk a tetejét liszttel, letakarjuk egy konyharuhával és 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt, gyúródeszkára borítjuk, újra átgyúrjuk, majd tetszés szerinti nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Ismét letakarjuk és 10 percig újra kelesztjük.

Ezután nem túl forró olajban kisütjük – az egyik oldalát fedő alatt. mert így lesz szalagos a fánkunk.

A kisült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy az olajat felfogjuk.

Elkészítjük a csoki mázt: vízgőz felet felolvasztjuk az étcsokit a vajjal, és elkeverjük az olajjal, majd egyenként belemártjuk a fánkok tejét az olvasztott ércsokiba.

A fánkok közepébe baracklekvárt teszünk, és végezetül fehér csokit csurgatunk az étcsoki tetejére.

Neked ajánljuk