Csokis-karamellás körte torta

Csokis-karamellás körte torta

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

a piskótához:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg étcsoki
  • 10 dkg vaj
  • 4 tojás
  • fél csomag sütőpor
  • csipetnyi só

a körtés krémhez:

  • 1 üveg körte befőtt (vagy 4 db körte)
  • 1,5 dl körtelé (ha nem befőttből csináljuk akkor 100%-os körtelé)
  • 1 csomag vaníliás puding

a fehér csokis krémhez:

  • 1 dl tejszín
  • 1 dl körtelé
  • 20 dkg fehér csoki

a karamell szószhoz:

  • 12,5 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 75 ml tejszín
  • 2,5 dkg vaj
  • csipet só
  • 2-3 körte

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgájához hozzákeverjük a cukrot. A csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, és a tojásos keverékhez adjuk. Hozzáadjuk a lisztet és a sütőport is.

A tojássárgájás keverékbe finoman beleforgatjuk a fehérjét, majd sütőpapírral bélelt kis méretű (18 cm átmérőjű) tortaformába töltjük, és 180 fokon kb. 25 percig sütjük.

A körtés krémhez a körtét összepürésítjük, hozzáadjuk a körtelevet, a pudingot, és sűrű krémet főzünk belőle. Hagyjuk kihűlni.

A fehér csokis krémhez a tejszínt és a körtelevet felforrósítjuk, majd a tűzről levéve beleaprítjuk a csokit, és addig keverjük, amíg sima krémet nem kapunk. Ezt is hagyjuk kihűlni. (Ne ijedjünk meg, ha nem túl sűrű, a kihűlés után habverővel sűrítjük.)

A karamell szószhoz a cukrot a vízzel addig főzzük lassú tűzön, amíg a cukor meg nem barnul. Kicsit hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a vajat és a tejszínt. 2-3 körtét feldarabolunk és beleforgatunk a karamellbe. Hagyjuk pihenni, amíg elkészítjük a tortát, addig is átveszi a karamell ízét a körte.

A tésztát hagyjuk kihűlni a tortaformában, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Az alsó lapra kerül a körtés krém, majd még egy lap és a csokis krém aztán megint körtés krém. A végén elhelyezzük a tetején a körtéket, majd leöntjük a karamell szósszal.

A receptet Kovács Noémi küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk