Csokis és citromos mascarponés torta

Csokis és citromos mascarponés torta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória költséges
Hozzávalók:
  • 3 lapot sütünk
  • hozzávalók 1 laphoz:
  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 8 dkg liszt
  • 1 dkg kakaó
  • 1 teáskanál víz
  • 1 teáskanál olaj
  • a krémhez:
  • 8 egész tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor (Holland kakaó)
  • 40 dkg étcsokoládé(legalább 52% os)
  • 40 dkg vaj (csak vaj ha lehet!)
  • (a tortaforma: 28 cm-es)
  • a citromos-mascarponés tortához:
  • 3 lapot sütünk
  • hozzávalók 1 laphoz:
  • 2 tojás
  • 6 dkg cukor
  • 6 dkg liszt
  • 1 kávéskanál víz
  • 1 kávéskanál olaj
  • a krémhez:
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 citrom leve
  • (a forma 18 cm-es)
  • 3 db tojás
  • 27 dkg cukor
  • 24 dkg liszt
  • 3 dkg kakaó
  • 3 teáskanál víz
  • 3 teáskanál olaj
  • 8 egész tojás
  • 35 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál kakaópor (Holland kakaó)
  • 40 dkg étcsokoládé(legalább 52% os)
  • 40 dkg vaj (csak vaj ha lehet!)
  • 6 db tojás
  • 18 dkg cukor
  • 18 dkg liszt
  • 3 kávéskanál víz
  • 3 kávéskanál olaj
  • 50 dkg mascarpone
  • 20 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

A piskótához a tojásfehérjét a cukorral felverjük, egyesével hozzáadjuk a sárgáját, az olajat és a vizet fokozatosan a fehérjéhez öntjük, és keményre verjük. A liszthez adjuk a kakaót, majd fakanállal óvatosan a habhoz keverjük.

A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát és 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ezt még kétszer ismételjük.

A csokikrémhez egy fém keverő tálba tesszük a tojásokat, a cukrot, az átszitált kakaóport, és csomómentesre keverjük.

Egy lábasban felteszünk vizet melegedni. A csokoládét összetördeljük. Ha elég meleg a víz, ráhelyezzük a tojásos keverőtálat és kis lángon állandó keverés közben pár percig melegítjük (nem szabad nagy lángon, otthagyni, mert összeapja a tojást!)

Levesszük a vízgőzről és hozzáadjuk a csokoládét, majd gőz fölött ismét állandó kevergetés közben addig melegítjük, amíg elkezd sűrűsödni. Levesszük és teljesen kihűtjük.

A vajat kihabosítjuk. Kanalanként hozzáadjuk a csokoládé krémhez (fontos, hogy egyforma hőmérsékletű legyen a vaj és a krém). Az így kapott krémet kb. 30 percre hűtőbe tesszük.

A tortát megtöltjük és tetszés szerint díszítjük.

A citromos tortához a tojásfehérjét a cukorral felverjük, egyesével hozzáadjuk a sárgáját, az olajat és a vizet fokozatosan a fehérjéhez öntjük, és keményre verjük. A lisztet fakanállal óvatosan összekeverjük a habbal. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a tésztamasszát és 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ezt még kétszer ismételjük.

A mascarponét a cukorral és a vaníliával összekeverjük. A tejszínt keményre verjük és összedolgozzuk a mascarponéval, majd fokozatosan hozzáadjuk a citrom levét.

A lapokat lekenjük a krémmel úgy, hogy hagyunk belőle a díszítéshez is.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné küldte be. Köszönjük!