Csokigolyós torta

Csokigolyós torta
  • Hozzávalók:
  • kb. 8 szelethez: 
  • a tésztához:
  • 4 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • *
  • a mogyorókrémhez: 
  • 20 dkg törökmogyoró
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 1 evőkanál porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 dkg kakaópor
  • *
  • a bevonathoz:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 dl tejszín
  • 60 dkg puffasztott csokis golyó (pl. Maltesers) 

Elkészítés:

A krémhez a mogyorót serpenyőben megpirítjuk, tányérra borítjuk, kicsit hűlni hagyjuk, és konyharuhával ledörzsöljük a barna héját. A mogyorót turmixba tesszük, krémesre őröljük. A kétféle csokoládét összetördeljük, vízgőz fölött felolvasztjuk. A mogyoróhoz adjuk a vajat, a cukrot, a kakaóport, tovább keverjük még 2 percig. Végül a csokoládét is alaposan beledolgozzuk (3 perc). Hidegre tesszük.

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kikenjük, kilisztezzük. A tojást habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a lisztes-sütőporos keveréket apránként hozzáadjuk, elkeverjük, és egy kerek tortaformába tesszük. A sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróba!).

Amikor kihűlt, egy vastagabb cérna segítségével, vagy késsel kettévágjuk. A lapok közé mogyorókrémet kenünk.

A bevonathoz az étcsokoládét felolvasztjuk a tejszínnel, és ha már nem forró, ráöntjük a tortára, és bevonjuk vele – az oldalát is. A krémre felrakosgatjuk szép sorban a golyókat, és a tortát a hűtőbe tesszük néhány órára.



Neked ajánljuk