Csókakői kolbászleves

Csókakői kolbászleves

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 2-3 közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér
  • 1 kisebb (nem) fás zeller
  • 1 kisebb karalábé
  • 1 vöröshagyma
  • 7 dkg zsír vagy 6 evőkanál olaj
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1,2-1,5 liter csontleves (leveskockából is lehet)
  • őrölt fekete bors
  • ecet, vagy citromlé
  • 4 tojás,
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt
  • 1 kis pohár (150 gramm) tejföl
  • 20 dkg füstölt kolbász

Elkészítés:

Az összes zöldséget megtisztítjuk. A kétféle répát, a zellert és a karalábét 1,5-2 centis kockákra, a hagymát finomra vágjuk. A zsír (olaj) kétharmadát egy fazékban megforrósítjuk, és a hagymát közepes lángon megfonnyasztjuk rajta. A fölkockázott zöldséget hozzáadjuk, és kevergetve 8-10 percig saját levében pároljuk. Az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, 1 percig kevergetve pirítjuk, azután a csontlevessel fölöntjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, fölforraljuk, majd kis lángra állítjuk, kis rést hagyva lefedjük, és kb. 25 perc alatt puhára főzzük.

Amíg a leves fő, bevert, azaz buggyantott tojást készítünk. Ehhez egy lábasban enyhén sós, ecetes vizet forralunk. Kis lángra állítjuk, a tojásokat egyesével beleütjük. Evőkanállal a fehérjét a sárgája köré hajtjuk, hogy szép formás legyen. 3-4 percig főzzük, szűrőlapáttal kiemeljük. Tálalásig langyos vízben tartjuk.

A lisztet a tejfölben simára keverjük, ha kell, egy kevés hideg vizet is öntünk hozzá. Egy merőkanálnyit a forró levesből belemerünk, elkeverjük, majd a többi leveshez öntjük, és kevergetve 2-3 percig főzzük. A kolbászt, miután bőrét lehúztuk, karikákra vágjuk, és a maradék zsíron vagy olajon, egy serpenyőben megsütjük, zsírjával együtt a levesbe rakjuk.

Minden tányérba rakunk egy lecsöpögtetett bevert tojást, és a forró zöldséges levest rámerjük.

Neked ajánljuk