Csodakifli

Csodakifli
Elkészítési idő
4,0 3 Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (vagy 15 dkg sertészsír)
  • 2 dl tejföl
  • csipet só
  • Töltelék hozzávalói:
  • 20 dkg darált dió
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • nagy csipet őrölt fahéj
  • kb. 1 dl tej
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj (vagy 15 dkg sertészsír)
  • 2 dl tejföl
  • csipet
  • 20 dkg darált dió
  • 3-4 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • nagy csipet őrölt fahéj
  • 1 dl tej

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat. (Régen zsírral sütötték, ezáltal a tészta még finomabb, omlósabb volt.) Ezután elkezdjük összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, hozzáadjuk a tejfölt és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. (A tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta!)

Ezután egy lisztezett tálba tesszük, majd folpack fóliával letakarjuk, és a hűtőbe tesszük kb. 2 órára pihentetni.

Közben elkészítjük a tölteléket. A darált dióhoz hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd alaposan összekeverjük. Ezután apránként hozzákeverjük a tejet, és figyelünk arra, hogy ne legyen túl lágy a massza, mert akkor sütés közben kifolyik a kifliből.

A hűtőből a tésztát kivesszük, majd lisztezett felületen kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Ezután egy kb. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (vagy pohárral) köröket szúrunk ki a tésztából. (A leeső tésztadarabokat összegyúrjuk, majd újra kinyújtjuk, és köröket szúrunk ki belőle.) Ezután mindegyik tésztakorongra egy kisebb kanál diós tölteléket teszünk, majd feltekerjük, és megformázzuk.

Egy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól kicsit távolabb, ráhelyezzük a megtöltött kifliket. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt szép világos színűre sütjük.

A sütőből kivéve a még forró kifliket óvatosan beleforgatjuk vaníliás cukorral összekevert porcukorba, majd amikor kihűltek a kiflik, ezt megismételjük.

Száraz, hűvös helyen több napig eláll, és finom omlós marad. Így például ünnepek előtt, akár egy héttel is megsüthetjük.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!