Csirkés-spenótos rakott burgonya

Csirkés-spenótos rakott burgonya

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 50 dkg édesburgonya (ha nincs, sima répával kiváltható), meghámozva, keresztben félbe vágva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 4 szelet bacon szalonna, apróra vágva
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • 1 nagy sült csirke fele (vagy ennek megfelelő ízlés szerinti csirkerész) csont és bőr nélkül, falatokra vágva
  • 100 g bébi spenót, apróra vágva
  • 60 g vaj
  • 40 g liszt
  • 750 ml tej
  • 60 g finomra reszelt parmezán sajt
  • olvasztott vaj vagy zsír
  • bors

A tálaláshoz:

  • párolt brokkoli (elhagyható)

Elkészítés:

A burgonyákat egy nagy fazék vízben közepes lángon 15-20 percig főzzük, majd félretesszük hűlni, majd vékonyra szeleteljük.

Közben az olajat egy serpenyőben közepes lángon felmelegítjük. Beletesszük a hagymát és a szalonnát és 5 percig pirítjuk (vagy amíg a hagyma meg nem puhul). Kivesszük és egy tálba tesszük. A maradék olajon megpirítjuk a fokhagymát, hozzákeverjük a csirkét és a spenótot.

A vajat egy serpenyőben habzásig hevítjük, hozzáadjuk a lisztet és kevergetve 1-2 percig főzzük, amíg buborékos nem lesz. Ekkor a tűzről levesszük, és habverővel fokozatosan hozzákeverjük a tejet. Közepes lángra visszatesszük és 5 percig főzzük, amíg a szósz besűrűsödik. A besamell mártáshoz keverjük a parmezán kétharmadát, sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymás szalonnát is.

Egy 3 literes tepsit vagy sütőtálat olvasztott vajjal kikenünk. Beletesszük a burgonya egyharmadát, erre jön egy kis édes burgonya és a csirkés keverék fele, amit meglocsolunk a mártás felével. Újabb burgonyaréteg jön, majd édes burgonya, erre csirke, végül a tetejére ismét burgonyasor kerül, végül az egészet leöntjük a maradék mártással.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, az étel tetejét meghintjük a maradék parmezánnal. A sütőbe toljuk és 50 perc alatt (amíg a teteje aranysárga nem lesz) sütjük. Ízlés szerint párolt brokkolival tálaljuk.

Neked ajánljuk