Csirkepaprikás leves

Csirkepaprikás leves
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 egész csirke vagy egy csirkeaprólék csomag
  • 2 szál sárgarépa
  • 1-2 szál petrezselyem gyökér zölddel együtt
  • 1 zellergumó zölddel együtt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liba vagy kacsazsír vagy olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál ételízesítő
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1-2 teáskanál só
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál reszelt tarhonya vagy házi csipetke vagy galuska
  • a galuska hozzávalói:
  • 1 db egész tojás
  • 1 teáskanál hideg víz
  • 3-4 evőkanál liszt
  • 1 egész csirke vagy egy csirkeaprólék csomag
  • 2 szál sárgarépa
  • 1-2 szál petrezselyem gyökér zölddel együtt
  • 1 zellergumó zölddel együtt
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál liba vagy kacsazsír vagy olaj
  • 1 dl tejföl
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál ételízesítő
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1-2 teáskanál
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál reszelt tarhonya vagy házi csipetke vagy galuska
  • 1 db egész tojás
  • 1 teáskanál hideg víz
  • 3-4 evőkanál liszt

Elkészítés:

Megmossuk az egész csirkét, a pihéket és az esetleges tokokat kiszedjük, esetleg nyílt lángon leperzseljük és feldaraboljuk.

A zöldségeket és hagymákat, paprikát megtisztítjuk megmossuk és felaprítjuk. A zsírban a megsózott csirkét elősütjük, hozzáadjuk a zöldségeket, paprikát, hagymát, paradicsomot és rövid lében pároljuk, amikor már majdnem megpuhult megszórjuk a fűszerpaprikával kb. 1,5 liter vízzel felengedjük, miután felforrt hozzáadjuk a csipetkét vagy a galuskát, amit kanállal bele szaggatunk a forrásban lévő levesbe, és lassan forraljuk, míg készre fő.

Ekkor a lisztből, tejfölből tejszínből készült habarással besűrítjük és kiforraljuk, az összevágott zöldekkel meghintjük.

Ha a tejfölös paprikás ételeket tejszínnel is dúsítod, akkor igazán selymes állagot és ízt kapsz. (Ma már nagyon kevés személy áll neki csipetkét készíteni, ezért használok házi reszelt tarhonyát, mert talán ez hasonlít legjobban hozzá. Persze ha jeles alkalmakra akarod elkészíteni, akkor 1 tojást dolgozz össze liszttel, lapítsd ki és szaggasd a körmöddel egy kicsit félholdszerű darabkákra és hintsd meg liszttel. Amikor mindegyik elkészült főzd bele a levesbe. Én most galuskát tettem a csirkepaprikás levesbe.)

Megjegyzés:

A receptet Szekeres Lajosné Klári küldte be. Köszönjük!