Csirkemelles quiche (sós pite) morzsolt túróval és póréhagymával

Csirkemelles quiche (sós pite) morzsolt túróval és póréhagymával

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Hozzávalók:

  • 25 dkg hideg liszt
  • 30 dkg hideg vaj
  • 1,5 dl hideg víz
  • só, ízlés szerint

a töltelékhez:

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 10 dkg túró
  • 1 szál póréhagyma
  • 4 dl tejszín
  • 4 db tojás
  • 5 dkg Lovilio Grana Padano sajt
  • 8-10 szál petrezselyem
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 5 dkg vaj
  • só, ízlés szerint
  • frissen őrölt bors, ízlés szerint

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. A tészta rendkívül egyszerű, azonban csak akkor fog sikerülni, ha minden alkotóelem nagyon hideg! Ehhez a lisztet a hűtőbe tesszük, a vajat és a vizet pedig a fagyasztóba. A víz akkor tökéletes, ha vékony jéghártya van a tetején. Ha minden alkotóelem hideg, nincs más dolgunk, csak a lisztre reszelni a fagyos vajat, hozzá önteni a fagyos vizet, sózni, és összedolgozni. A tésztát ne gyúrjuk túl, igyekezzünk gyorsan dolgozni! Nem kell teljesen homogén állagúnak lennie. Elég, ha összeáll, ha maradnak vajdarabkák, akkor csak érdekesebb állagúra fog majd sülni a tészta.

Ha elkészült a tészta, szorosan fóliába tekerjük, majd hűtőszekrényben pihentetjük minimum 20 percig. (Ha előző este készítjük el, akkor lesz a legjobb a tészta.)

Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A csirkét egészben kevés vajon megsütjük. Lassan sütjük, ne nagyon kapjon színt, továbbá sütés közben hozzáadunk egy pár gerezd zúzott fokhagymát, cikkekre vágott hagymát, apróra vágott sárgarépát és a petrezselyem szárát. Sóval, borssal ízesítjük. Ha enyhén körbepirult a csirkemell, az összes zöldséggel együtt előmelegített sütőbe tesszük. 150 fokon 10–15percig sütjük – a vastagságtól függően. Ha elkészült, 1x1 cm-es kockákra vágjuk, majd félretesszük. A zöldséget másra használjuk.

Amíg sül a csirke, a petrezselymet finomra, a póréhagymát apró kockákra vágjuk, a túrót pedig kézzel nagyobb darabokra morzsoljuk. A póréhagymát egy kis vajon rövid ideig meg is pároljuk. Villával összekeverjük a tejszínt, tojást és a reszelt sajtot, és megsózzuk.

Újra a tésztával dolgozunk. Két zsírpapír között kb. 3-4 mm-es vastagságúra nyújtjuk, majd egy kb. 30-35 cm átmérőjű, porcelánból készült „pités formába” terítjük. Ujjainkkal a sarkokat lenyomkodjuk, a „pités forma” széléről pedig késsel levágjuk a túllógó tésztát. Villával sűrűn megszurkáljuk, majd újra jön a zsírpapír, amelyre „nehezéket” (bab vagy rizs) rakunk, és 180 fokra előmelegített sütőben elősütjük. Addig sütjük, amíg a tészta közepe is szép aranysárgára sül. (kb. 10-20 perc.)

Az elősütött tésztára szórjuk a morzsolt túrót, a párolt póréhagymát, a csirkemell kockákat és a finomra vágott petrezselymet. Az egészet leöntjük a tojásos-sajtos tejszínkeverékkel, és egy kis reszelt sajtot rakunk a tetejére, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-35 perc alatt készre sütjük.

Ha a pite szép aranybarnára sült, hagyjuk egészben, a formájában pihenni, amíg lehűl! Langyosan fogyasztjuk!

A receptet Némethné Zsuzsa küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk