Csirkemáj pástétom

Csirkemáj pástétom

Elkészítési idő

30 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Hozzávalók:

  • 500 g csirkemáj
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál olaj
  • 1 db nagyobb paradicsom
  • 3 db sárgarépa
  • 100 g vaj
  • őrölt bors
  • 1 kávéskanál majoránna
  • 1 csipet csombor (borsikafű)
  • 1 dl száraz bor
  • kevés keményítő

Elkészítés:

A répát karikára vágjuk, majd enyhén megfőzzük (nem puhára, hanem félkeményre). Közben apróra vágjuk a hagymát, felcsíkozzuk a fokhagymát, a paradicsomot felaprózzuk.

Kevés olajon megdinszteljük a hagymát. Hozzáadjuk a májat, majd addig pirítjuk, amíg kifehéredik. Ekkor felöntjük a borral, valamint hozzáadjuk a paradicsomdarabokat, a répát, a fokhagymát, és az összes fűszert. (Sokan félnek, hogy a máj megkeményedik a fűszerezés, sózás hatására, de ebben az esetben, úgyis turmixoljuk, így ennek nincs jelentősége.)

Addig főzzük, amíg a májat megnyomva, nem szivárog belőle rózsaszín lé. Aki rusztikusra szeretné készíteni a pástétomot, vegyen ki a májból néhány szép darabot, és vágja apróra. Ezeket a turmixolás után visszakeverjük a pástétomba és így növeli az élvezeti értékét.

Kevés vizet töltünk rá, és addig főzzük, amíg mindent szét lehet nyomni a serpenyőben, valamint a leve is elfő. Hozzáadjuk a darabolt vajat, és megszórjuk kevés étkezési keményítővel. Amikor a vaj elolvadt, összeturmixoljuk az egészet. Lehet darálni is, vagy robotgépben pépesíteni.

Tanácsos egy edénybe kanalazni, és egy pár óráig hűtőben érlelni. Akár azonnal is fogyasztható, de szebben kenhető, ha kicsit hűsölt a hűtőben.

Neked ajánljuk