Csípős sült oldalas

Csípős sült oldalas
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 1 kg oldalas
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
  • 1 teáskanál majoránna (szárított)
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fehér bors (ízlés szerint)
  • kb. 5-6 dl tej
  • 3 evőkanál méz
  • 2-3 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál csípős paprikaszósz (Heinz jalapeno szósz)
  • a sütéshez:
  • 20 dkg sertészsír
  • 2 dl víz
  • 1 kg oldalas
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál kakukkfű (szárított)
  • 1 teáskanál majoránna (szárított)
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • őrölt fehér bors
  • 5-6 dl tej
  • 3 evőkanál méz
  • 2-3 evőkanál dijoni mustár
  • 1 evőkanál csípős paprikaszósz (Heinz jalapeno szósz)
  • 20 dkg sertészsír
  • 2 dl víz

Elkészítés:

Az oldalast ízlés szerint feldaraboljuk, majd alaposan bedörzsöljük a zúzott fokhagymával. Ezután sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az ételízesítővel, és a fűszerekkel, majd felöntjük annyi tejjel, hogy ellepje. Ezután a tálat lefedjük, majd pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően átjárják a húst.

A mézet, a mustárt, és a csípős paprikaszószt egy tálban összekeverjük. A sertészsírt felolvasztjuk, majd egy tepsibe öntjük.

A hűtőből kivesszük a bepácolt oldalast, alaposan lecsepegtetjük, majd papírtörlővel a nedvességet leitatjuk róla. Ezután alaposan beleforgatjuk a mézes-mustáros csípős mázba, beletesszük a tepsiben lévő zsírba, majd a vizet aláöntjük, és alufóliával lefedjük. Közepes hőfokra előmelegített sütőben kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. Amikor a hús már puhára párolódott, a fóliát levesszük és visszatesszük a sütőbe, és szép pirosra sütjük. (Sütés közben többször forgassuk meg, hogy egyenletesen süljön!) Közben ízlés szerint köretet készítünk a hús mellé. (Én vékonyan lekarikáztam a krumplit, majd a hús sütésénél visszamaradt zsiradékban sütöttem meg.

Tálaláskor a sült oldalast ízlés szerinti körettel, és salátával kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti