Csíkos kifli mogyorókrémmel töltve

Csíkos kifli mogyorókrémmel töltve
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 24 db kis kiflihez
  • a tésztához:
  • 40 dkg sima liszt
  • 0,7 dl langyos tej (70 ml)
  • 1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
  • 1 kisebb tojás
  • csipet só
  • 4 evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint)
  • 5 dkg puha vaj (nem olvasztott!, csak szoba hőmérsékletű)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 evőkanál tej + a tetejére
  • a kenéshez:
  • 1 evőkanál tej
  • valamint:
  • mogyorókrém
  • 24 db kis kiflihez
  • 40 dkg sima liszt
  • 70 ml langyos tej
  • 1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
  • 1 kisebb tojás
  • csipet
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 2 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 evőkanál tej
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés:

A tejben felfuttatjuk az élesztőt egy csipet cukorral, majd a többi hozzávalóval bedagasztjuk a tésztát (kivéve a 2 evőkanál kakaóport és a 2 evőkanál lisztet - ezekre később lesz szükség). Elég lágy tésztát kapunk, de ne legyen ragacsos tészta (ha nem elég lágy, akkor teszünk még hozzá 1-2 evőkanál tejet, vagy ha picit ragacsos, akkor 1-2 evőkanál lisztet - attól függően, hogy mi kívánkozik még a tésztába). 30-40 percig letakarva kelesztjük.

Amikor megkelt, átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk - az egyikbe belegyújuk a két evőkanál kakaóport és 1-2 evőkanál tejet is gyúrunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta ruganyossága (ne legyen kemény!). Ezután két-két gombócot gyúrunk a kakaós és világos tésztából is, mert így könnyebb kinyújtani, ha kisebbek.

Lisztezett felületen (gyúrótáblán) külön-külön egyforma kör alakúra nyújtjuk 1 világos és 1 kakaós tésztát, majd egymásra illesztjük (alulra a kakaós tészta, felülre a világos), és 12 egyenlő háromszögekre vágjuk fel. A szélesebb részére kenjük a mogyorókrémet, majd feltekerjük, és kiflikké formázzuk. A másik kakaós és világos tésztát is ugyanígy kinyújtjuk külön-külön kör alakra, egymásra helyezzük (most lehet alulra a világos, felülre a kakaós), 12 háromszöget vágunk belőle, megtöltjük és feltekerjük, kiflikké formázzuk.

Sütőpapíros tepsire tesszük a kifliket és még kb. 15 percig hagyjuk kelni, majd lekenjük a tetejét tejjel. 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb. 10-12 percig sütjük. (A sütési idő sütőfüggő, hagyományos sütőben valószínű picit több ideig kell sütni.)

Megjegyzés:

A receptet Buzási Lászlóné küldte be. Köszönjük!