Cseresznyés-diókrémes galette

Cseresznyés-diókrémes galette

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

3-4 darabhoz:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál hideg víz
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor

Töltelék hozzávalói:

  • 2-3 marék dió
  • 25 dkg mascarpone
  • barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • fahéj
  • cseresznye
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A lisztet egy csipet sóval és a vaníliás cukorral egy tálba tsszük és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, majd gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy jó morzsalékos legyen. Végül kanalanként hozzáadjuk a tejfölt és a vizet, majd összegyúrjuk, hogy könnyen nyújtható legyen. (Először csak 1 evőkanál tejföl kerüljön bele, mert a liszt minőségétől függően, ennyi is elég lehet.)

Folpack fóliába csomagolva legalább 60 percre a hűtőszekrénybe tesszük, közben elkészítjük a tölteléket. pihentetni a tésztát.

A diót egy tepsibe tesszük, majd előmelegített sütőben közepes lángon 5-6 perc alatt megpirítjuk (akkor jó, ha már szép színt kapott, de figyelni kell rá, nehogy megégjen!). A sütőből kivéve hagyjuk, hogy teljesen kihűléjön, majd ledaráljuk.

A mascarponét simára keverjük az ízlés szerinti mennyiségű barna cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Ezután hozzákeverjük a ledarált-pörkölt diót is.

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és lecsepegtetjük.

A tésztát kivesszük a hűtőből, majd jó vékonyra kinyújtjuk.(Sütőpapíron nyújtva nem ragad le a tészta.) A kinyújtott tésztából 3-4 kör alakot kivágunk. Mindegyik kör közepére rákanalazzuk a mascarponés-diós krémet, majd elsimítjuk, úgy hogy maradjon a szélétől kb. 2 cm-es üres tésztacsík. Ezután megpakoljuk a krém tetejét magozott cseresznyével, majd megszórjuk egy kevés barna cukorral és őrölt fahéjjal. Végül az üresen maradt tésztarészt szépen felhajtogatjuk a töltelékre.

A tojást felverjük, majd megkenjük vele a tésztát, és megszórjuk apróra összedarabolt dióval. (Ezt a diót nem kell előtte megpörkölni, mert különben sütésközben megég!)

Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd egymástól kicsit távolabb ráhelyezzük a megtöltött tésztát. Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve kicsit hűlni kell hagyni, majd langyosan tálalni.

Neked ajánljuk