Cserépben sült édes kalács

Cserépben sült édes kalács

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 3 tojássárga
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek. 20%-os tejföl
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 20 dkg kockázott lokum rahát
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 20 dkg aszalt gyümölcsmix

A kenéshez:

  • 4 dkg vaj
  • 4 kk. barna cukor

Elkészítés:

Kovászt készítek élesztőből,langyos tejből,1 kk. cukorból, 3 ek. lisztből, meleg helyen futtatva.Addig a liszthez cukrot, citromhéjat, sót, tojássárgát és a kovászt adom hozzá.Jól összedolgozom és belerakom az olvasztott vajat, tejfölt, még langyos tejet, ha kell.Dagasztom, míg a tészta el nem válik az edény falától.Liszttel meghintve, letakarva kelesztem egy órát, melgebb helyen.Téglalap alakúra széthúzom a tésztát, a töltelékkel megtöltöm, összecsomagolva átgyúrom.A tálba visszateszem és letakarva még 1 órát kelesztem.4 cserepet sütőpapírral kibélelek.A tésztát 4 felé szelem, gombócokat gyúrok belőlük és a cserepekbe rakom, majd kelesztem fél órát.Tetejüket keresztben bevágom és sütőben kb. 40 percig sütöm, majd ha piros a teteje, olvasztott vajjal kenem és barnacukorral hintem, majd 5 percet még sütöm.

Neked ajánljuk