Elkészítés:
Az élesztőt meleg tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát gyúrunk.
Meleg helyen egy kicsit pihentetjük (kelesztjük).
Ezután 12 darabra vágjuk, és kb. 45 cm hosszú rudakat sodrunk belőle. Először egy laza csomót „kötünk”, majd a jobb oldali szárat a tészta alá középre nyomjuk, -megfordítjuk, most a bal szárat is középre nyomjuk. Így alakul ki a zsemle formája.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, folpackkal letakarjuk, és mehet be éjszakára a hűtőbe. Reggel átkenjük tojással (megszórhatjuk magvakkal is) és hideg sütőbe téve 200 fokon kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. (Sütés közben kis lábasban tegyünk vizet a sütő aljába, hogy gőzben sülhessenek a zsömlék.)
Megjegyzés:
A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!
Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon.
Ez is érdekelheti