Császárzsömle

Császárzsömle
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 70 dkg BL 80-as liszt
  • 2 teáskanál só
  • csipet aszkorbinsav (elhagyható)
  • 250 ml meleg víz
  • 220 ml meleg tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • a lekenéshez:
  • 1 tojás
  • a tetejére:
  • magvak
  • 70 dkg BL 80-as liszt
  • 2 teáskanál
  • csipet aszkorbinsav (elhagyható)
  • 250 ml meleg víz
  • 220 ml meleg tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • magvak

Elkészítés:

Az élesztőt meleg tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt rugalmas tésztát gyúrunk.
Meleg helyen egy kicsit pihentetjük (kelesztjük).

Ezután 12 darabra vágjuk, és kb. 45 cm hosszú rudakat sodrunk belőle. Először egy laza csomót „kötünk”, majd a jobb oldali szárat a tészta alá középre nyomjuk, -megfordítjuk, most a bal szárat is középre nyomjuk. Így alakul ki a zsemle formája.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, folpackkal letakarjuk, és mehet be éjszakára a hűtőbe. Reggel átkenjük tojással (megszórhatjuk magvakkal is) és hideg sütőbe téve 200 fokon kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. (Sütés közben kis lábasban tegyünk vizet a sütő aljába, hogy gőzben sülhessenek a zsömlék.)

Megjegyzés:

A receptet Vankó Sándorné küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti