Császárzsemle

Császárzsemle
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 500 g fehér kenyérliszt
  • 1 evőkanál só
  • 150 ml langyos tej (élesztőhöz)
  • 150 ml langyos tej (tésztához)
  • 1 evőkanál cukor
  • 70 g vaj szobahőmérsékletű
  • *
  • a tetejére:
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • 500 g fehér kenyérliszt
  • 1 evőkanál
  • 150 ml langyos tej (élesztőhöz)
  • 150 ml langyos tej (tésztához)
  • 1 evőkanál cukor
  • 70 g vaj szobahőmérsékletű
  • 1 db tojássárgája
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés:

A lisztet és a sót egy nagy tálba szitáljuk. Az élesztőt langyos cukros tejbe morzsolva felfuttatjuk. A liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt és a tejet. Elkezdjük összegyúrni és fokozatosan hozzáadjuk a vajat is. Ruganyos lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Ha nagyon ragadós lenne, akkor adhatunk hozzá egy kevés lisztet még. Ezután 45 percig meleg helyen kelni hagyjuk.

Miután a tészta megkelt, 12 egyenlő részre osztjuk és kigömbölyítjük őket, majd egy konyharuhával lefedve 10 percig pihenni hagyjuk. Mindegyik gombócból 30-40 cm hosszú hurkát sodrunk, majd megformázzuk. A tésztából laza csomót kötünk, a közepén kis rést hagyunk. A csomó felső szárát fentről le, az alsó szárát alulról felfelé dugjuk át a lyukon. Alul összecsípjük a két végét és megkapjuk a zsemle formát.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, az aljára teszünk egy vízzel feltöltött kis kerámia edénykét. Tepsire rakva még 15 percig kelesztjük. A tetejüket megkenjük tojássárgája és tej keverékével, utána be is rakhatjuk a sütőbe 12-14 percre.

Megjegyzés:

A receptet Botos Anna Mária küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti