Croissan

Croissan

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 1 pohár joghurt vagy kefír vagy tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 kk só
  • 4 ek. cukor
  • 2 tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 25 dkg hideg vaj vagy margarin
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztottam, majd hűtőbe tettem 1-1,5 órára.

Ezután nyolc egyforma darabba vágtam, gömbölyítem őket, majd mindet kinyújtottam jó vékonyra, kör alakúra.

A hideg vajat sajtreszelőn lereszeltem és körülbelül 7 egyenlő kupacra osztottam. Az első kinyújtott lapra szórtam egy adagot, rátettem a következő lapot, erre jött megint vaj, megint lap, így tovább, míg el nem fogyott. (A legutolsó lap tetejére nem kell vaj.)

Ezután a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtottam, majd 16 cikkre vágtam (lehet 20 is, akkor kisebb kiflik lesznek). Feltekertem őket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültettem. Egy éjszakára a hűtőbe tettem, majd reggel tojással lekentem, sajttal megszórtam és hideg sütőben kezdtem sütni, 180 fokra állítva, kb. 25-30 percig.

Ha nem éjszakáztatom, akkor hagyom őket duplájára kelni, majd tojással lekenve 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük.

Neked ajánljuk