Créme Brulée

Créme Brulée

Elkészítési idő

60 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

  • Hozzávalók:
  • 1 dl tej
  • 2 dl 3,5%-os tejszín
  • 7 dkg kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 nagy csipet só
  • 4 db tojássárgája
  • *
  • a tálaláshoz:
  • 4 –5 evőkanál nádcukor

Elkészítés:

Egy vízforralóban felforralunk 1,5 liter vizet. Közben összekeverjük a tejet, tejszínt, kristálycukrot, aromát, sót és tojássárgáját. Pár percet várunk, amíg a cukor maradéktalanul feloldódik, majd leszűrjük a keveréket. Fontos, hogy a sárgáját nem szabad kihabosítani a cukorral, mindent csak egyszerűen keverjünk össze!

Magas falú tepsibe vagy jénai tálba, teszünk néhány porcelánformát, (nálam 5 db) majd ezekbe töltjük bele a tejszínes-tojásos keveréket. Ha felforrt a víz, a nagy porcelánedénybe, a krémes edénykék köré öntjük. Fontos, hogy a forró víznek a tejszínes krém szintjéig kell érnie.

140 °C-ra előmelegített sütőben 35–45 percig sütjük, amíg a krém teteje tapintásra kellemesen ruganyos lesz, és nem tapad az ujjunkra. Ha elkészült, azonnal kivesszük a vízfürdőből és a hűtőszekrénybe tesszük, hogy kissé lehűljön.

Kihűlés után megszórjuk a tetejüket nádcukorral (én ezt szeretem). A cukrot aranybarnára karamellizáljuk egy erre alkalmas flambírozó pisztollyal. Ha kopogósan szilárd a karamellréteg a tetején, akkor jó.

A receptet Némethné Zsuzsa küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk