Créme Brulée

Créme Brulée
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 6,5 dl tejszín
  • 90 g kristálycukor
  • 1-2 csipet étkezési só
  • 8 db tojás sárgája
  • a teteje megszórásához
  • 4-5 evőkanál kristálycukor
  • 6,5 dl tejszín
  • 90 g kristálycukor
  • 1-2 csipet étkezési só
  • 8 db tojás sárgája
  • a teteje megszórásához
  • 4-5 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

Ízesíthetjük fahéjjal, narancshéjjal, gyömbérrel vagy mandulatejjel.

Egy nagy fazék vizet forralunk. Közben összekeverjük a tejszínt, kristálycukrot, sót és tojássárgáját. Pár percet várunk, amíg a cukor maradéktalanul feloldódik, majd leszűrjük a keveréket. (Fontos, hogy a sárgáját nem szabad kihabosítani a cukorral, mindent csak keverjünk össze!)

Magasabb falú tepsibe teszünk néhány porcelánformát, esetleg laposabb bögréket, majd ezekbe töltjük bele a tejszínes-tojásos keveréket. Ha felforrt a víz, a magas falú tepsibe állított, a krémekkel töltött edénykék köré öntjük. (Fontos, hogy a forró víznek a tejszínes krém szintjéig kell érnie.)


Előmelegített, 140 °C-os sütőben sütjük 35-45 percig, amíg a krém teteje tapintásra kellemesen ruganyos, és nem tapad az ujjunkra. Ha elkészült, azonnal kivesszük a vízfürdőből és a hűtőszekrénybe tesszük, amíg kissé lehűl. A kihűlt créme bruleék tetejét meghintjük kristálycukorral, majd konyhai lángszóróval aranyszínűre karamellizáljuk a cukrot. Megvárjuk amíg kopogósra dermed a tetején a karamell, majd kézbe vesszük, és kiskanállal betörve a tetejét kikanalazzuk a selymes krémet.

Én tálaláskor frissen szedett levendula szirommal meghintettem, csodás ízeket alkotott a krém és a levendula aromája.
Széll Tamás útmutatása alapján készült.

Megjegyzés:

A receptet Simonné Pammer Lívia küldte be. Köszönjük!