Clafoutis cseresznyével

Clafoutis cseresznyével
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 30 dkg cseresznye
  • 3 tojás
  • 1 rúd vanília
  • 15 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 csipet fahéj
  • vaj és zsemlemorzsa a sütőformához
  • porcukor a tálaláshoz
  • 30 dkg cseresznye
  • 3 db tojás
  • 1 rúd vanília
  • 15 dkg porcukor
  • 8 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 dl tejszín
  • 1 csipet fahéj
  • vaj
  • porcukor
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A vaníliarudat kettévágjuk, pépjét kikaparjuk.

A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, majd simára keverjük a liszttel, a tejjel, a tejszínnel. Beletesszük a kikapart vaníliapépet. A végén óvatosan fellazítjuk a habbá vert fehérjével.

Egy kerek, 20-25 cm-es porcelán- vagy fémformát kivajazunk? beszórjuk morzsával. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

A cseresznyét összekeverjük a fahéjjal. A tálba öntjük a tésztát, rászórjuk a fahéjas gyümölcsöket. A sütőben 25-30 percig sütjük. A sütőből kivéve megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.

Klasszikus francia édesség (ejtsd klafuti), amelyet hagyományosan nagy szemű, fekete cseresznyével készítenek. Az eredeti recept szerint maggal együtt kerül bele a gyümölcs, mivel az ízt is ad, és így nem fő ki a cseresznye rózsaszín leve.