Citrusos amerikai fánk

Citrusos amerikai fánk

Elkészítési idő

Több mint 90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Hozzávalók:

16 db fánkhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 6 dkg porcukor
  • 4 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 evőkanál rum
  • 1 db tojássárga (nagy)
  • csipet só
  • 1,8 dkg friss élesztő
  • 1 kisebb citrom reszelt héja
  • 1 kisebb narancs reszelt héja
  • *

a csokoládémázhoz:

  • 10 dkg Milka csokoládé
  • 1 kávéskanál étolaj
  • 10 dkg fehér Milka csokoládé
  • többféle színű szórócukor

Elkészítés:

A tejhez két teáskanál cukrot adunk, meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és pár perc alatt felfuttatjuk. A vajat felolvasztjuk, majd visszahűtjük. A liszthez csipet sót adunk, majd átszitáljuk. A citrom és narancs héját lereszeljük, majd összekeverjük a porcukorral.

A keverőtálba öntjük a visszahűtött, olvasztott vajat, majd hozzáadjuk a tojássárgáját, a rumot, és a felfuttatott élesztőt. Ezután rákanalazzuk a lisztet, hozzáadjuk a citrusos porcukrot, majd robotgéppel pár perc alatt megdagaszjuk a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk. Én először géppel dagasztom, majd kézzel is, hogy szép sima legyen a tészta.)

Ezután a megdagasztott tésztát egy lisztezett kelesztőtálba teszük át, majd langyos helyen kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre tesszük, majd 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk. Ezután egy nagyobb szaggatóval kiszúrjuk, majd egymástól kicsit távolabb egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a korongokat. Ezután a tészta korongok közepét szintén egy kisebb szaggatóval kiszúrjuk, majd a leeső részeket összegyúrjuk, és az előzőhöz hasonlóan szintén kiszaggatjuk. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, majd kb. 30 perc alatt újra kelesztjük a tésztát.

Előmelegített sütőbe tesszük, majd közepes hőfokon megsütjük (én légkeverésnél 160 fokon, 17 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve kihűtjük, majd ízlés szerint bevonjuk olvasztott csokoládéval, vagy szórjuk meg porcukorral. A csokoládét külön-külön egy tálba tördeljük, majd a tejcsokoládéhoz hozzáadjuk az étolajat, és gőzfürdő fölött felolvasztjuk mindegyiket. Ezután ízlés szerint bevonjuk velük fánkokat és megszórjuk a színes szórócukorral, majd hagyjuk, hogy a csokoládé megdermedjen a tetején. Ízlés szerint porcukorral megszórva, és házi lekvárral is tálalhatjuk.

A fánk tésztája pillekönnyű, és még másnap is finom puha. Persze, ha marad belőle.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk