Citromtorta

Citromtorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége közepesen bonyolult
Árkategória közepesen költséges
Hozzávalók:
  • 1 lap hozzávalói:
  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • 1 teáskanál víz
  • 1 teáskanál olaj
  • reszelt citromhéja
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • (3 lapot sütünk!)
  • a krémhez:
  • 1,2 liter tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 12 evőkanál liszt
  • 30 dkg vaj
  • 3-4 db citrom leve
  • (a tortaforma 26 cm-es)
  • 9 tojás
  • 27 dkg cukor
  • 27 dkg liszt
  • 3 teáskanál víz
  • 3 teáskanál olaj
  • reszelt citromhéja
  • 3 kávéskanál sütőpor
  • 1,2 liter tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 12 evőkanál liszt
  • 30 dkg vaj
  • 3-4 db citrom leve

Elkészítés:

A piskóta elkészítése. A tojásfehérjét a cukorral felverjük, a reszelt citromhéjat a tojássárgájához adjuk. Az olajat, a vizet, a tojássárgáját fokozatosan a fehérjéhez öntjük és keményre verjük.

A lisztet, sütőport összekeverjük, majd fakanállal óvatosan belekevertjük a habba. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük és beleöntjük a masszát, majd 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük (tűpróba). Ezt még kétszer ismételjük.

A krémhez a lisztet és az 5 dkg cukrot kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük, a többi tejet megmelegítjük. A lisztes keverékhez öntjük a langyos tejet, sűrűre főzzük (állandóan keverjük). Kihűtjük, többször megkeverjük, nehogy csomós legyen.

A vajat a porcukorral és vaníliás cukorral habosra keverjük. A kihűlt krémmel összekeverjük a cukros vajat, majd a kicsavart citromlével ízesítjük, amit fokozatosan adunk hozzá (mindenki az ízlésének megfelelő mennyiségben). A lapokat megtöltjük, az oldalát is megkenjük krémmel. Tetszés szerint díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!

Még több recept, konyhai praktika, videó a blikk.hu/recepttar oldalon. Ez is érdekelheti