Citromtorta

Citromtorta
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a tésztához (1 laphoz):
  • 1 lap hozzávalói:
  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • 1 teáskanál víz
  • 1 teáskanál olaj
  • reszelt citromhéj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • (3 lapot sütünk)
  • a krémhez:
  • 1,2 liter tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 12 evőkanál liszt
  • 30 dkg vaj
  • 3-4 db citrom leve
  • 3 tojás
  • 9 dkg cukor
  • 9 dkg liszt
  • 1 teáskanál víz
  • 1 teáskanál olaj
  • reszelt citromhéj
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1,2 liter tej
  • 5 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg porcukor
  • 12 evőkanál liszt
  • 30 dkg vaj
  • 3-4 db citrom leve

Elkészítés:

A piskótához a tojásfehérjét a cukorral felverjük. A reszelt citromhéjat a tojássárgájához adjuk. Az olajat, a vizet, a tojássárgáját fokozatosan a fehérjéhez öntjük és keményre verjük. A lisztet, sütőport összekeverjük, majd fakanállal óvatosan a habba keverjük. A torta formát sütőpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát, és 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ezt még kétszer (a másik tésztával) megismételjük.

A krémhez a lisztet és az 5 dkg cukrot kevés hideg tejjel csomómentesre keverjük. A többi tejet megmelegítjük. A lisztes keverékhez öntünk kevés langyos tejet, elkeverjük, majd a többit is hozzáöntjük és kevergetve sűrűre főzzük. Kihűtjük, többször megkeverjük, nehogy csomós legyen.

A porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük a vajat. A kihűlt krémmel összekeverjük a cukros vajat, majd a kicsavart citromlével ízesítjük, amit fokozatosan adunk hozzá. (Mindenki az ízlésének megfelelően savanyítsa!)

A lapokat megtöltjük, az oldalát is megkenjük a krémmel. Tetszés szerint díszítjük.

Megjegyzés:

A receptet Kiss Imréné Magdi küldte be. Köszönjük!