Citromos zöldborsóleves kapros krumpligombóccal

Citromos zöldborsóleves kapros krumpligombóccal

Elkészítési idő

75 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

a leveshez:

  • 50 dkg zöldborsó
  • 2 db sárgarépa
  • 1 csomag újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom leve
  • 5-6 db csirkemáj
  • őrölt fehér bors
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 3 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 1,5-2 l víz

a kapros krumpligombóchoz:

  • 2 kisebb krumpli
  • 1 db tojás (közepes)
  • pár kanál liszt (amennyit a krumpli felvesz)
  • nagyobb csipet só
  • őrölt fehér bors
  • egy kisebb csokor kapor

Elkészítés:

A sárgarépát megpucoljuk, majd ízlés szerint felvágjuk. Az újhagymát vékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát apróra vágjuk. A csirkemájat nagyobb darabokra vágjuk. A vajat és az olajat felhevítjük, hozzáadjuk a felkarikázott újhagymát, majd pár perc múlva a sárgarépát, és elkezdjük párolni.

Pár perc után hozzáadjuk a zöldborsót, az apróra vágott fokhagymát, és megszórjuk az ételízesítővel, ízlés szerint őrölt borssal, és még pár percig tovább pároljuk.

Ezután felöntjük a vízzel, ízlés szerint sózzuk, hozzáfacsarjuk a citromlevet, majd addig főzzük, amíg a sárgarépa meg nem puhul.

Ezután beletesszük a nagyobb darabokra vágott csirkemájat, ha szükséges utánaízesítsünk, és kb. 10 percig főzzük, majd beletesszük a krumpligombócot.

A gombócokhoz a krumplit megpucoljuk, kisebb kockákra vágjuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük. Ezután leszűrjük, majd villával alaposan összetörjük, és egészen kihűtjük. Ezután hozzáadunk pár kanál lisztet, az apróra vágott kaprot, a tojást, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és összegyúrjuk. (Gyúrás közben, ha szükséges adjunk hozzá még lisztet, hogy egy könnyen formázható tésztát kapjunk.)

Az összegyúrt tésztából ezután nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, majd a levesbe tesszük, megvárjuk, amíg feljön a tetejére, és még néhány percig főzzük.

Amikor a leves készre főtt, megkóstoljuk, és ha szükséges, még egy kevés citromlével ízesítjük, hogy kellően savanykás legyen.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk