Citromos zellerkrémleves kolbászos zsemlegombóccal

Citromos zellerkrémleves kolbászos zsemlegombóccal
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • a zellerkrémleveshez:
  • 1 db zellergumó (közepesen nagy)
  • 1 teáskanál liszt (púpozott)
  • 1 citrom leve
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • só (ízlés szerint)
  • csipetnyi szerecsendió
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 l víz
  • a kolbászos zsemlegombóchoz:
  • 2 db szikkadt zsemle
  • 5 dkg füstölt kolbász
  • 1 dl tej
  • 2 csipet őrölt fekete bors
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 db tojás (nagy)
  • 1 db zellergumó (közepesen nagy)
  • 1 teáskanál liszt (púpozott)
  • 1 db citrom leve
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • csipetnyi szerecsendió
  • őrölt fekete bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 l víz
  • 2 db szikkadt zsemle
  • 5 dkg füstölt kolbász
  • 1 dl tej
  • 2 csipet őrölt fekete bors
  • 1/2 kávéskanál
  • 1 kisebb csokor petrezselyemzöld
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 db tojás

Elkészítés:

A zellert megtisztítjuk, majd felszeleteljük, és kisebb kockákra vágjuk fel. A vajat és az olívaolajat felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott zellert, és pár percig pároljuk. Ezután megszórjuk a liszttel, alaposan összekeverjük, felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az ételízesítőt, és a cukrot, ízlés szerint szerecsendiót és a citromlevet, majd puhára főzzük. (Közben kóstoljuk, és ízlés szerint fűszerezzünk utána, ha szükséges.)

Amikor a zeller puhára főt, a levest tűzről levesszük, majd botmixerrel pépesítsük. Ezután hozzáadjuk a főzőtejszínt, visszatesszük a tűzre, és kevergetve forráspontig melegítjük, majd a gázt elzárjuk, és tálalásig a levest melegen tartjuk.

A zsemlét kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, majd egy serpenyőbe tesszük, és pár pillanata alatt aranybarnára pirítjuk. (Közben keverjük, rázogassuk, nehogy megégjen a zsemlekocka.)

Ezután a zsemlekockákat kihűlni hagyjuk, majd ráöntsük a tejet, alaposan összekeverjük, és pár percet állni hagyjuk. A kolbászt apró darabokra vágjuk, és pár pillanat alatt szép pirosra sütjük, majd hozzákeverjük az apróra vágott petrezselyemzöldet, és utána rögtön levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni.

A tejes zsemléhez hozzáadjuk a teljesen kihűlt kolbászt, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a liszttel, hozzáadjuk az egész tojást, és alaposan összedolgozzuk, majd hagyjuk legalább egy fél órát állni, mielőtt megformáznánk, és megfőznénk.

A masszából nedves kézzel diónyi gombócokat formázunk, és enyhén sós vízben, pár perc alatt készre főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük, és alaposan lecsepegtetjük. (Várjuk meg, amíg feljönnek a gombócok a víz tetejére, majd főzzük 6-7 percig.) Tálaláskor pár merőkanál levest a tányérba teszünk, majd ízlés szerint teszünk bele a kolbászos zsemlegombócból, és úgy kínáljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!