Citromos mézes krémes

Citromos mézes krémes

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Közepesen bonyolult ételek

Árkategória

Közepesen költséges ételek

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 18 dkg porcukor
  • 6 dkg margarin
  • 3 ek. méz
  • 2 tojás
  • 5 ek. tej
  • 2 kk. szódabikarbóna
  • pici só

A krémhez:

  • 7 dl tej
  • 7 ek. gríz
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg sütőmargarin
  • 1 citrom
  • 1 üveg baracklekvár

A csokimázhoz:

  • 6 ek. porcukor
  • 3 ek. víz
  • 1 ek. olaj
  • 2 ek. kakaó
  • 10 dkg margarin

Elkészítés:

1.) A krémet készítsd el előre. 7 dl tejben főzd sűrűre a búzadarát, és tedd félre hűlni.

2.) Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

3.) A tésztához egy lábasban keverd össze a porcukrot, a tojásokat, a mézet, a margarint, a tejet és a sót, majd takarék lángon forrásig hevítsd, aztán vedd le a tűzről, keverd bele a lisztet és a szódabikarbónát. A tésztát jó alaposan gyúrd össze, és oszd 4 részre.

4.) Mind a 4 darabból lisztezett deszkán nyúts lapokat, majd a tepsi hátoldalát kend meg zsiradékkal, és azon 5 perc alatt süsd ki a tésztalapokat. Még forrón csúsztasd át a rácsra vagy deszkára a lapokat, mert ha a tepsin hűl ki, akkor leszedéskor könnyen törhet. Mire kihűl, merev tésztalap lesz belőle, de addigra már úgyis csak rétegezned kell a krémmel és a lekvárral.

5.) Közben készítsd el a krém másik felét. A margarint konyhai robotgéppel keverd össze a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd nyomd bele a citrom levét a keverékbe. Ha kész, a krémet keverd össze a korábban elkészített sűrű tejbegrízzel, és már kész is a krém.

6.) Állítsd össze a süteményt. Egy peremes tepsibe tegyél sütőpapírt, és helyezd rá az első kisült tésztalapot, majd kend rá a krém felét. Erre rakd a második lapot, amelyre jó vastagon baracklekvár kenj, majd jöhet a harmadi lap, amire megint krémet kenj, majd a negyedik lap.

7.) Készítsd el a csokoládémázat. A porcukrot, a kakaót és a vizet 1-2 percig főzd, majdhúzd le a tűzről, és add hozzá az olajat és a margarint. Kicsit hűtsd még, majd amint elkezd sűrűsödni, szépen kend a tésztára.

Neked ajánljuk