Citromos kuglóf

Citromos kuglóf

Elkészítési idő

90 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Egyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 15 dkg puha vaj
  • 2 db tojás
  • 175 ml tej
  • 175 ml víz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • 1 csipetnyi só
  • 10 dkg kandírozott citromhéj
  • *

valamint:

  • olvasztott vaj a kuglóf forma kikenéséhez
  • kevés liszt a forma megszórásához
  • porcukor és kevés reszelt citromhéj a díszítéshez

Elkészítés:

A hozzávalók szobahőmérsékletűek legyenek! A tojásokat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat és jól kikeverjük. Beletesszük a langyos tejet és vizet, valamint a reszelt citromhéjat. Jól elkeverjük. Kimérjük a lisztet, hozzákeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót. A lisztet a tojásos keverékkel eldolgozzuk.

A kuglóf formát kivajazzuk, liszttel enyhén megszórjuk, majd a tésztát beleöntjük. Közepesen meleg, előmelegített sütőben 60-70 perc alatt készre sütjük. (Kerüljük a túlságosan nagy hőt, nehogy a kuglóf felülete megégjen, inkább szépen lassan süssük. Ne nyitogassuk a sütőajtót legalább 20 percig!) Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is megsült-e.)

A kuglófot a formában hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, a formából könnyen kifordítható.

Tálalás előtt porcukorral meghintjük, kevés reszelt citromhéjjal díszítjük.

A receptet Kolikmár Viktória küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk