Citromos kevert süti

Citromos kevert süti
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége
Árkategória
Hozzávalók:
  • a formához:
  • 1 db citrom
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 38 dkg vaj
  • 38 dkg kristálycukor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 6 db tojás (nagy)
  • 0,5 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • pár csepp zöld ételfesték
  • a csokoládé ganachéhoz:
  • 12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 1 teáskanál vaj
  • a szóráshoz:
  • kandírozott narancs- és citromhéj
  • apróra vágott aszalt vörös áfonya
  • (a forma 25x10x7 cm-es)
  • 1 db citrom
  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 38 dkg vaj
  • 38 dkg kristálycukor
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 6 db tojás (nagy)
  • 0,5 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • pár csepp zöld ételfesték
  • 12,5 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1 dl Hulala (vagy habtejszín)
  • 1 teáskanál vaj
  • kandírozott narancs- és citromhéj
  • apróra vágott aszalt vörös áfonya

Elkészítés:

A kristálycukorhoz hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a felkockázott puha vajat, a vaníliaaromát, egy csipet sót, és robotgéppel jó habosra keverjük.

Ezután állandó keverés mellett, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyik után alaposan összekeverjük. Ezután hozzácsorgatjuk a kifacsart citromlevet és a Hulalát (vagy habtejszínt), és kb. egy percig tovább keverjük.

A liszthez adjuk a sütőport, majd a tojásos keverékhez szitáljuk és robotgéppel simára, csomómentesre keverjük a tésztát. Az elkészült tésztát ezután megfelezzük, majd az egyik feléhez pár csepp zöld színű ételfestéket adunk, és alaposan összekeverjük, hogy szép zöld színű legyen.

A másik tésztamasszát egy tálba tesszük, fóliával lefedjük, és felhasználásig a hűtőbe tesszük. A formát vajjal alaposan kikenjük, majd megszórjuk liszttel (a felesleges lisztet öntsük ki a formából!), és egyenletesen belekanalazzuk a zöld színű masszát. Közepes hőmérsékletre előmelegített sütőbe tesszük és 50-55 peerc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 50 percig sütöttem.) Sütés közben a sütemény teteje kicsit megreped.)

A sütőből kivéve pár percig a formában hagyjuk hűlni, majd kivesszük a formából, rácsra helyezzük, és teljesen kihűtjük. (A formára egy tálcát téve gyorsan megfordítjuk, így könnyen le tudjuk venni majd róla a formát.)

Ezután visszafordítjuk a süteményt, és rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön. Ha teljesen kihűlt, felszeleteljük, és ízlés szerinti formát szúrunk ki belőle (nálam ez fenyő forma volt, mert még karácsonykor sütöttem).

Az előzőleg elmosott, száraz sütőformát megint kivajazzuk, kilisztezzük. A hűtőbe tett világos tésztát egy keverőkanállal átkeverjük. Az előzőleg kiszúrt zöld mintákat a sütőforma egyik hosszanti oldalán egymás mellé tesszük, majd mellé kanalazzuk a sárga tészta harmadát. Ezután óvatosan áttoljuk a zöld piskótát a tészta mellé és a másik oldalára és a tetejére kanalazzuk a sárga tésztát. (Arra figyeljünk, hogy a zöld minták középre kerüljenek, ez nekem sajnos teljes mértékben nem sikerült.)

Közepes hőfokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 45-50 perc alatt megsütjük a süteményt. (Én légkeverésnél 160 fokon, 45 percig sütöttem. Sütés közben a sütemény teteje kissé megreped!)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában hűlni, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen, mielőtt bevonnánk a csokoládéval.

A Hulalához (vagy habtejszínhez) hozzáadjuk a vajat, majd forráspontig melegítjük. (nem kell felforralni!). A felmelegített tejszínhez hozzáadjuk az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, amíg egy sima krémet nem kapjunk. Ezután rácsorgatjuk a süteményre, majd ízlés szerint megszórjuk a narancs és citromhéjjal, valamint az aszalt áfonyával, és hagyjuk, hogy teljesen megdermedjen.

A süteményt felszeletelve tálaljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!