Citromos keksz (glutén és cukormentes)

Citromos keksz (glutén és cukormentes)

Elkészítési idő

45 perc alatt elkészülő ételek

Elkészítés nehézsége

Pofonegyszerű ételek

Árkategória

Pénztárcabarát ételek

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizsliszt
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 citrom leve
  • 1 kávéskanál vanília aroma
  • 1 evőkanál xilit
  • 1 db tojás (nagy)
  • 12 dkg vaj (vagy margarin)
  • csipet só
  • 1-2 evőkanál hideg víz

Elkészítés:

A vajat felolvasztjuk, majd kihűtjük. A liszthez adjuk a xilitet, a csipet sót, a reszelt citromhéjat és összekeverjük. Ezután hozzáadjuk az egész tojást, a citromlevet, a vaníliaaromát, és a kihűtött, olvasztott vajat, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ízlés szerint több citromlevet is tehetünk bele. (Gyúrás közben, ha szükséges adjunk hozzá pár evőkanál hideg vizet, de arra figyeljünk, nehogy lágy legyen a tészta.)

Ezután a tésztából diónyi golyókat formázunk, és egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd kicsit ellapogatjuk, és villával nyomunk belemintát.

Előmelegített sütőbe tesszük és közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt világos színűre sütjük. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen még eléggé törékeny. A kihűlt kekszet jól záródó dobozba tesszüi, és úgy tároljuk.

Tipp: ízlés szerint csokoládéval is megcsorgathatjuk, ha az belefér a diétánkba.

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!

Neked ajánljuk