Citromos keksz

Citromos keksz
Elkészítési idő
Értékelés
Elkészítés nehézsége egyszerű
Árkategória pénztárcabarát
Hozzávalók:
  • 15 dkg búzaliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • 15 dkg búzaliszt
  • 5 dkg kukoricaliszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • 1/2 teáskanál vaníliaaroma
  • 1 citrom reszelt héja és leve
  • 1 evőkanál tejföl
  • csipet

Elkészítés:

A barátaink annyira imádják ezt a kekszet, hogy gyakran viszek nekik ajándékba.

Összekeverjük a kétféle lisztet és egy csipet sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Ezután elkezdjük összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, hozzákeverjük a porcukrot és a reszelt citromhéjat is. Ezután hozzáadjuk a vaníliaaromát, a citromlevet, és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát.

Egy sütőpapírt vékonyan megszórunk liszttel, majd kinyújtjuk rajta a tésztát kb. 5 mm vastagra. Ezután derelyevágóval (vagy éles késsel) ízlés szerinti méretűre vágjuk fel, majd a sütőpapírral együtt átemeljük egy gáztepsire. Ezután legalább egy órára hideg helyre tesszük, hogy kellően lehűljön, és sütés után jó omlós legyen majd a keksz.

Közepes hőmérsékletűre előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 15-20 perc alatt szép világosra sütjük (én légkeverésénél 160 fokon 15 perig sütöttem.)

A sütőből kivéve pár percig a tepsin hagyjuk, majd rácsra helyezzük és egészen kihűtjük.

Száraz, hűvös helyen hosszabb ideig tárolhatjuk.

Megjegyzés:

A receptet Kard Éva küldte be. Köszönjük!